Kur'an-ı Kerim'de su kavramı
Natification that the water nation in Kur'an
  1. Tez No: 189217
  2. Yazar: İRFAN ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. YUSUF IŞICIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Water, Create, Rain, Apocalypse, Afterliferfan ÜSTÜNDAĞ
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZETKUR'AN-I KER M'DE SU KAVRAMISu, Allah (c.c)'ın yaratma sıfatının tecelli ettiği maddelerden bir tanesidir. Ayrıcacanlılar hayatlarını büyük oranda su ile devam ettirirler.Allah (c.c), suyun önemini anlatmakta, insanların bu konuda nasıl davranmalarıgerektiğini öğretmekte, bu büyük nimetin yaratıcısının ve değerinin farkında olunmasınıistemektedir.Dünyamızda su belirli bir miktarda bulunmaktadır. Sahip olduğumuz su devamlı birdolaşım halindedir. Suyun bu dolaşımı dengeli olduğu zaman insanlar için fayda sağlamakta,aksi takdirde zararlara sebep olmaktadır. Bir kısım milletlerin yaşadığı helak mucizeleri suyunsebep olabileceği zararları göstermektedir. Su dolaşımının dengesini koruması ise insanlarındavranışlarına bağlı bir durumdur. Başta doğanın korunması olmak üzere birçok insandavranışı suyun dengesini olumlu veya olumsuz yönde etkilemektedir.Önemli bir ihtiyaç maddesi olduğundan dolayı, Allah (c.c) insanları bazen su ileimtihan etmiştir ve onları bununla eğitmeye çalışmıştır. Su, sağladığı bu faydaların yanında,göze hitap eden yönü ile de insanoğlunun hizmetindedir. Temizliğin ana maddesi de sudurDünya'da hayatın her safhasında var olan su ahiret hayatında da olacaktır. Kıyametinkopması anında su Allah (c.c)'ın emriyle kontrolden çıkacak, bundan sonra cennette müminleriçin bir nimet ve cehennemde günahkarlar için bir azap maddesi olacaktır.Anahtar kelimeler : Su, Yaratılış, Yağmur, Kıyamet, Ahiretrfan ÜSTÜNDAĞ
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNOTIFICATION THAT THE WATER NATION IN KUR?ANWater is one of the substances, on which the creating capacity of The Godbecomes manifested. Further, the human survive thanks to water.The God has told the importance of the water, thaught that how the men to act aboutit, and demanded us to be awared of this great blessing and its creator.In our world, there is limited amount of water. The water we have is continously incirculation. When this circulaiton of water is in balance, it is useful for the men; otherwise,causes some harmful affects. Destruction miracles some nations experience represents thedamages resulted from water. Hoeever, protecting the balance of water circulation is asituation depending on the men?s action. Primarily, protecting the nature, besides this, anumber of man?s action impacts the balance of water positively or negatively.Because water is a crucial required substance, The God has sometimes tested thehumanbeing with water and tried to train them with it. Water, beside these benefits from it,serves the men with its aspect adressing the eyes. Water is also the main matter of thecleanness.In the world, water exisiting in each stage of the life will also exist in the life of thehereafter. During coming for the end of the world with the order of the God, water will beout of control, after that, be a blessing substance for bellievers in heaven; an anguishsubstance for sinfuls in hell.