Kur'an-ı Kerim'de felah kavramı
The concept of felah in the Qur'an
  1. Tez No: 881500
  2. Yazar: SERDAR YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Felah, iman, amel, cennet, cehennem, Felah, faith, deeds, heaven, hell
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Felah, insanoğlunun bu dünyada doğru inanç ve doğru yaşantı sonucunda doğru eylemler yaparak hem bu dünyada hem de ahiret hayatında kazananlardan olup başarı ve kurtuluşu yakalamasıdır. Kavramımızı iki bölüm halinde inceledik. Birinci bölümde Felah Kavramının lügat ve ıstılah anlamından sonra felah kavramına yakın anlamlı ve zıt anlamlı kavramlara yer verip felah kavramını bağlamlarıyla birlikte daha geniş bir şekilde ortaya koymayı amaçladık. Felah öğretisi hak olsun batıl olsun bütün din ve inanç sistemlerinde adı ne olursa olsun ama mutlaka yer almaktadır. İkinci bölümde Kur'an-ı Kerim'deki felah anlayışını ayetler ve hadisler ışığında gerekli meal ve tefsirlerden, hadis kaynaklarından konuyu daha iyi ve geniş bir şekilde ele alarak aynı doğrultudaki ayetleri gruplamak suretiyle felaha erebilecekler ve felaha eremeyecekler şeklinde yine iki başlık altında inceledik. Felaha erme yollarının yanında bir de felahı engelleyen yollar vardır ki onlardan şiddetle uzak durulması gerekir, onları da şu başlıklar altında inceledik: zalimler, kafirler, Allah adına yalan söyleyenler ve büyücülerdir. İncelediğimiz ayetler ve hadisler de bize gösterdi ki kim bu dünyada iyilik yaparsa karşılığını mutlaka görür, kim de bu dünyada kötülük yaparsa karşılığını mutlaka görür. Karşılık hem bu dünyada görüldüğü gibi hem de ahiret hayatında mutlaka görülecektir. İyi olup iyi ölenler cennet gibi bir mükâfat yerinde karşılık görecekken kötü olup kötü ölenler ise cehennem gibi bir yerde ceza çekeceklerdir. Yani Allah katında hiçbir iyilik de kaybolmamaktadır, hiçbir kötülükte kaybolmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Felah is the success and salvation of human beings in this world by doing the right actions as a result of the right belief and the right life in this world and in the hereafter. In the first part, we aimed to present the concept of felah in a broader way with its contexts by giving place to the concepts that are close to and opposite to the concept of felah after the meaning of the concept of felah in the lexicon and the meaning of the term. The doctrine of felah is included in all religions and belief systems, whether true or false, regardless of their name. In the second part, we examined the understanding of felah in the Qur'an in the light of the verses and hadiths in the Qur'an under two headings: those who will be able to attain felah and those who will not be able to attain felah. The verses and hadiths we have examined show us that whoever does good in this world will be rewarded, and whoever does evil in this world will be rewarded. Recompense will be seen both in this world and in the Hereafter. Those who do good and die good will be rewarded in a place of reward like paradise, while those who do bad and die bad will be punished in a place like hell.