Kur'ân'ı Kerim'de zeyğ kavramı
The concept of zaygh (perversity) in the Qur?an
- Tez No: 227824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zeyğ, Kalp, Kur'ân, Müteşâbih, Te'vil ve Tahrif
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sapmak, eğrilmek, meyletmek, şüphe içinde olmak ve ayrılmak gibi sözlük anlamlarına sahip olan zeyğ kavramı, türevleriyle birlikte Kur'ân'da dokuz defa zikredilmiş olup, geçtiği yerlerde şu manaları ifade eder: İman hakikatlerine dair sapkın düşüncelere sahip olma, zorluk anında içine düşülen çelişki, Allah'ın ve peygamberin emirlerinden açıkça ayrılma, Allah'ın kalpleri eğriltmesi ve gözün kayması ya da görmemesi.Zeyğ kavramı kalbe ait bir nitelemedir ve önemi burada ortaya çıkmaktadır. İnsanı, Allah'a ve O'nun vahyine muhatap kılan kalp, Kur'ân'da, olumlu olumsuz bir çok niteleyeni bulunan bir üst kavram durumundadır ki kapsamı içerisine girenlerden bir tanesi de zeyğ kavramıdır. Zeyğ nitelemesiyle kalp, farklı bir anlam alanına kavuşmaktadır. Metafizik konularda ki şüphecilik, müteşâbih ifadelerin te'vil ve tahrifi, fitne çıkarmak ve toplumsal kaos oluşturmak söz konusu olduğunda, zeyğ kavramı kalbin vasfı olmaktadır.Kalbin mühürlenme ve kasvet gibi kötü vasıflarına göre, daha alt düzeyde bir olumsuzluğu dile getirmesine rağmen, zeyğ kavramı Kur'ân'da; Yahudi ve Hıristiyanlar'ın içine düştüğü sapıklığı ve münafıkların iki yüzlülüklerini anlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the dictionary the concept of zaygh denotes different meanings like deviating and bending and inclining and being in doubt and departing. We find that this concept with its derivatives is mentioned nine times in the Qur?an meaning to obtain deviant thoughts concerning the facts of the belief and to be in paradox in times of complication and to be disobedient to the commands of Allah and the Prophet and bending of the hearts by Allah and swerving of the sight or not to see.The point that makes the concept of Zaygh very signifcant is the fact that it is an attribute for the heart . The heart that makes the human being addressee to Allah and His revelation is an upper concept which has many positive and negative attributes and the concept of Zaygh is one of the attributes that come within the scope of the concept of heart. By the attribute of Zaygh the heart earns a distinct meaning. The concept of Zaygh becomes the attribute of the heart when the topic is skepticism in metaphysical subjects or the hidden meanings and the distortion of the allegorical expressions or provoking dissension or causing social chaos.In spite of the fact that the concept of the zaygh implies a lower level of negativity for the heart than the attributes of the being sealed and the hardening do, it is used to express the deviance of the Judaists and the Christians and the hypocrasy of the hypocrites.The Key Words1. Zaygh (perversity)2. Heart3. The Qur?an4. Mutashabeh (allegoric)5. Te?vil (hidden meaning) and Tahref (Distortion)