Sosyolojik bakımından genç-ebeveyn ilişkisi (Konya örneği)
Young-parent relatıon ın socıologıcal respect (Konya sampling)
- Tez No: 189247
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, genç, ilişki, kentlileşme, kuşak çatışmasıMualla KARAGÖZ, The family, young, relation, urbanization, generation gap.Mualla KARAGÖZ
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Gençlerle-ebeveynleri arasındaki ilişki diğer bir ifadeyle kuşakçatışması, geleneksel ve modern tüm toplumlarda görülen bir durumdur. Kuşakçatışması, toplumda meydana gelen değişmelerin aileyi etkilemesi sonucu ortayaçıkmaktadır. Gençlerle anne - babaları toplumdaki değişmeler ve gencin ergenlikdönemine girmesinden dolayı bazı konularda çatışmaya girmektedir.Bizde bu konuyu araştırmaya çalıştık. Diğer araştırmalardan farklı olarakaraştırmamızı köyden kente göç eden aileler üzerinde gerçekleştirdik.Araştırmamızda gençlerle ebeveynleri arasında kuşak çatışmasının varolduğunu gördük. Gençlerin cinsiyetlerine göre anlaşma konularınınfarklılaştığını, köyden kente göç eden ailelerde de kente uyum sürecininyaşanmasından dolayı kent ve köy ailelerine göre kuşak çatışması daha fazlayaşanmaktadır. Gençlerin babalarına göre anneleriyle daha fazlaanlaşmaktadırlar. Gençlerin toplumsal değerlere, gelenek ve göreneklere bağlıolduklarını yaptığımız araştırmadan elde ettiğimiz sonuçlarda gördük.Öyle görünüyor ki, kuşaklar arası çatışma tüm zamanlarda vetoplumlarda devam edecek.
Özet (Çeviri)
The relation between young-their parents in other mean generation gap, is seenin all traditional and modern societies. The generation gap, occurs because the changesin the society effects the family. The young-their parent may live a generation gapbecause of the changes in the society and puberty term of the young.We tried to search this subject. Unlike to the other studies, we did our search onthe families who have already immigrated from village to the city.We saw that there was a generation gap between young-their families in ourstudy. According to the gender of young, the agreed subjects vary; the generation gap invillage families is being lived more than the families who city families because ofaccommodation duration of village families to the city life. The young canunderstand/meet with their mother much more than with their father. We saw at theend of our study result that, the young people are observant of the custom, tradition andsocial values.There is every appearance that, the generation gap will continue in all times andsocieties.