İnanç açısından intihar
The Suicide in terms of faith
- Tez No: 189248
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DURMUŞ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: ntihar- Din - nanç, Suicide- Religion- FaithMurat Taşdelen
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Toplumsal açıdan önemli bir sorun olan intihar olgusu diğer bütün toplumsalolgulara göre farklı bir özelliğe sahiptir. Bütün toplumsal olguların temelinde ? insanyaşamını devam ettirebilme çabası? vardır. Oysa intihar da tam tersi söz konusudur.Telaffuzunun bile oldukça soğuk etki yarattığı intihar, kişinin kendi kendini kasıtlıolarak öldürme eylemi olarak açıklanabilir. nsanların hayatlarına kıyma gibi bir fiilebaşvurmaların nedenlerinin başında inanç eksikliği gelmektedir. nsanoğlu yaratılışıgereği inanan bir varlıktır. Yapılan araştırma ve değerlendirmeler sonunda, tarihboyunca hemen her toplumun inancının olduğunu görürüz. Dini inanışın insan hayatınaetki edip etmediği tartışma konusu olsa da yapmış olduğumuz bu çalışma da budeğerden uzak kalan veya mahrum olan bireyin davranışlarında olumsuz neticelermeydana geldiği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada; intihar ve inançsistemleri arasındaki ilişki teolojik ve sosyo-psikolojik açıdan ele alınmıştır. Yapılandeğerlendirmeler sonucunda olayın güncel ve aynı zamanda çok önemli bir konuolduğunu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The suicide event as a fact in terms of social aspects has a differentcharacteristic and position compared to other social facts. In the essence of all socialfacts, there is an effort for continuing of the life of human being. In contrast, committingsuicide is an effort to put an end to life of human being. The suicide that evenpronouncing it fears us is an act that a person kill himself intentionally. One of the mostcrucial reasons why people commit suicide is lacking in faith. A person has a faith due tohis nature that created by God. According to researches and evaluations, we can see thatthroughout history almost all communities have faith. Despite the debate that indicatewhether religion affect the life of human being or not, we recognize the negative effectson the behaviour of individual that is deprived of this value in this study. Consequently,in this study, we analyzed the relation between the faith and the suicide in terms oftheologic and socio-psychologic views. As a result of evaluations, we believe that thesuicide event is a crucial and a current topic.