Klasik İslam döneminde ulaşım
Transportation during the classical Islam
- Tez No: 189271
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET KAYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Anayollar, Kervan durakları, Deve, Nehir ulaşımıi, Transportation, Mainroads, Caravan stations, Camel, Rivertransportationii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İslâmiyet'in yayılışına yakın yıllarda Araplar, kurak bölgeler ve çöllerdeyaşıyorlardı. Bu bölgede ticarû hayat canlı idi. Ticarû faaliyetlerinigerçekleştirebilmek için seyahatlere çıkıyorlardı. Bu seyahatleri esnasında yolları veyollarda durup dinlendikleri menzilleri iyi biliyorlardı. slâmiyet'ten sonra yapılanfetihlerle sınırlar genişledi. Müslümanlar hac ibadetini yerine getirmek ve farklıbölgelere dağılmış olan sahabe ve onların talebelerinden ders alabilmek içinseyahatlere başladılar. Hilafet merkezinden çıkan emir ve fermanların hızlı birşekilde yerlerine ulaştırılması, ticarû faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi, yolcularınhızlı ve güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için ulaşıma çok önem verildi. Emevûhalifeleri ulaşıma çok önem verdiler. Devletin başkenti olan Şam yolların kesiştiğidurak noktasıydı. Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya kadar kervan yolları mevcuttu. Budönemde Belh, Buhara ve Semerkant gibi şehirler yeniden canlandı. Emevûlerdöneminde ulaşımın rahat yapılabilmesi için yollar üzerinde hanlar, ribatlar inşaedildi. Abbasûlerde Emevûler gibi ulaşıma çok önem verdiler. Bu dönemde Bağdatanayolların merkeziydi. Anadolu içlerine, Azerbaycan'a, Orta Asya'ya ve KuzeyAfrika'ya uzanan yollar mevcuttu. Hac yollarına ve posta yollarına da çok önemveriliyordu. Orta Asya'ya ve Kuzey Afrika'ya uzanan yollar mevcuttu. Yolcularınyolda dinlenebilmeleri için hanlar, ribatlar, posta menzilleri inşa edilmişti.
Özet (Çeviri)
Araps used to living in the deserts and arid areas recents years spread of Islam.Trade used to travelling in order to do commercial activity. During the these travelsthey used to know mainroads and stations where they have a rest. After Islam withthe new conquests the borders expanded. Muslims began to travel ton perform hajjand to take lessons from friends of prophet who went different places and theirstudents. Transpotation was being considered important, for transporting orders ofthe caliphate, to do commercial activity, to travel the passengers fast and safely.Tranportation was very important for the caliphs of Omayyads. The capital of theempire, Sham was station of crossing roads. From North Africa to the Middle Asiathere were trunk roads. At this time Balkh, Bukhara and Samarkand became activedagain. Khans and ribats were built on te main roads for confident transportation.Transportation was very important for Abbasids the same as Omayyads. This periodBagdat was the centre of the main roads. There were many roads inside the AsiaMinor, Adharbaycan, Middle Asia, and North Africa. The post and hajj roads werevery important too. Khans, ribats, and post stations were built for passengers inorder to do have a rest.