Cezaevlerinde dini yaşantı ve din algısı: Konya örneği
Religious life and religion perception in prison: Example of Konya
- Tez No: 189348
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜNYAMİN SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sapma, suç, din, cezaevi, dinin etkileri, din eğitimi, kriminoloji, ıslah etme
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZETMahkûmiyet altında olan insanların özgür olmadığı ve birçok aladan soyutlandığı birgerçektir. Bu soyutlama dolayısıyla toplumsal bir değere ve işlerliğe sahip olan dini yaşantı vemahkûmların bulunduğu bu ortamda din algısı değişikliğe uğramaktadır.Bu değişiklik iki yönlü olabilmektedir. Hapishaneye girdikten sonra dindarlaşan kişilerolabildiği gibi, daha da dinden uzaklaşan kişiler göze çarpmıştır.İşlenilen suçun türüne göre dindarlık durumunun değişebileceği düşünülebilir ancakaraştırma sonucuna göre belirgin bir farklılık ortaya çıkmamıştır.Önemli bir nokta ise E tipi cezaevi ile Yarı açık cezaevi mahkûmları arasındaki farktır.Araştırmamıza göre birçok açıdan Yarı açık cezaevi, E tipi cezaevinden daha olumludeğerlere sahip olmuştur.Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerimiz ve tablolarımız uyarınca cezaevlerindeolmanın dini ibadetleri yerine getirmede engel teşkil etmediği ve insan haklarına aykırı birdurum olmadığı açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYİt is fact that the one being under sentence are?nt free and they become abstract fromsuch of field. On account of abstraction, religion life that have a social value and socialfonction to be exposed to change and also at one being under sentence? condition.This change can be two side. The one being more religious after they put in prison andthe one being less religious after they put in prison. And also can someone grow distance fromreligion.According to common point of view can we think due to variety of crime, prisoner?sreligious degree can change but according to result of my research clear differance didn?toccur.Also important point is between E type prison? and Half open prison? prisoner. İn alot of situation Half open prison have a more affirmative value than E type prison.İn accordance with table and evaluation to research being under sentence doesn?tblock to worship.