Sanat eğitiminde bilgisayar ve çokluortam uygulamaları
Computer and multimedia applications in art education
  1. Tez No: 189390
  2. Yazar: ALPER DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALAYBEY KAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Multimedya (Çoklu ortam), Sanat Eğitimi, Bilişim, Etkileşimli Çokluortam, Multimedia (Multiple stage), Art Education, Communication, Multimedia interaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
SANAT EĞ T M NDE B LG SAYAR ve ÇOKLUORTAM UYGULAMALARIAlper DEM RELÖZETBu araştırma ilköğretimde görsel sanatlar eğitimi dersinde, bilginin kolay vekaliteli aktarımı anlamında bilişim teknolojilerinin kullanılması ile bir programmodeli oluşturmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada bilgisayar ve multimedya ürünlerinin eğitimde etkililiğiincelenmiş; yalnız böyle bir konuda sanat eğitimine yönelik ciddi bir araştırma veetkinlik bulunamamıştır. Görsel Sanat Eğitiminin bu alandaki büyük açığınınkapatılması gerekmektedir. Araştırmanın temel problemi bu amaca bağlı olarakoluşturulmuştur. Yani bilgisayar destekli çokluortam sunuları sanat eğitiminde etkilimidir? Bu konuda da hazırlanmış bilgisayar destekli görsel sanatlar, multimedya dersvideoları çok az sayıda olduğundan, yine araştırma bünyesinde böyle bir projegeliştirilmiştir.2005-2006 Eğitim Öğretim yılında gerçekleştirilen çalışmada geliştirilenprojenin sanat eğitimi dersindeki etkililiği araştırılmıştır. lköğretim son sınıf 8-b sınıfıöğrencilerinden klasik görsel sanatlar dersinin verildiği kontrol grubu oluşturulmuş,8-c sınıfı öğrencilerinden de deney grubu oluşturulmuştur. Deney ve kontrol gruplarıön başarı testine tabi tutulmuş ve her iki sınıfın da arasında anlamlı bir farkgözlenememiştir. ki aylık deney sürecinde hazırlanan multimedya destekli sanateğitimi videoları deney grubuna verilmiş ve aynı başarı testi ile gruplar son-teste tabitutulmuştur. Ön test son test arasında her iki grubunda sonuçları son test lehineanlamlı bulunmuştur. Son-test sonuçlarına bakıldığında ise deney grubu lehine 30aritmetik ortalama puan farkıyla anlamlı bir sonuç elde edilmiştir.Bu sonuçlar doğrultusunda bilgisayar ve çokluortam destekli sanat eğitimineilişkin donanımı olan nitelikli sanat eğitimcilerin yetiştirilmesi için eğitim fakülteleriprogramında yer alması gereken bilgisayar öğretiminin her alana özel olmasınıngereği ve üniversitelerin Resim Öğretmenliği bölümlerinde bilgisayar destekli sanateğitimi ve öğretimine ilişkin bir program modeli oluşturulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPUTER & MULTIMEDIA APPLICATIONS IN ART EDUCATIONAlper DEM RELABSTRACTThis research has been done to form a program model with usin communicationtechlonogies which means quality and easy transfer of knowledge in visual artseducation classes of Primary education.The efficiency of computer and media products to the education has beenexamined but any facility about art education has not be found. Visual art educationshould close a big shortage in this area. The main problem of this research has beenformed regarding to this aim. Is computer aided multimedia effective in art education ornot? The computer aided visual arts which are prepared about this subject, multimediaclass videos are very few; such a project in this research has been developed.This research has been done in 2005- 2006 education & teaching year. Theeffectiveness of art education has been examined in this developed Project. The controlgroup has been formed by primary education 8-B year class which is educated classicalvisual arts Lesson;8-C class students are formed the experiment group. The experimentand control groups have been given to pre-success test and any meaningful differencewas not be observed. Multimedia aided art education videos which have been preparedfor two monts duration have been meaningful beneficiary to the experiment group.When we look at the results of last test a meaningful result with 30 arithmetic averagepoint differences has been obtained benefit to the experiment group.Due to these results, forming a program model has been suggested. This modelincludes; growing up art educators which are qualified with computer and art educationaided; talking in to education faculties; computer education should be special to everyfield; computer aided painting education departments of the universities.