Ceza yargılaması hukukunda itiraz yolu
Legal means of objection in criminal trial law
- Tez No: 189455
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERRİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: tiraz, Karar, Yasa Yolu, Hâkimlik, Mahkeme, Objection, Decision, Legal Means, Judgeship, Court
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
CEZA YARGILAMASI HUKUKUNDA T RAZ YOLUÖZETYargılama süresince hâkim, uyuşmazlığın esasını çözen son kararınıvermeden önce, onu hazırlayan ve oluşturan birçok ara karar verir. Ancak verilenkararın hukuka uygun olup olmadığı tartışılabilir. nsan olmanın gereği hakimler,yargılama faaliyetleri sırasında çeşitli sebeplerle yanılabilirler. Bu yanılgılar, yargıkararlarını etkileyecek, kararlar yanlış, dolayısıyla hukuka aykırı olabilecektir.Hukuk devletinde yargı fonksiyonunun amacı adaletin gerçekleştirilmesiolduğundan, bu tür yanılgıların ortadan kaldırılarak sonuçlarının giderilmesizorunludur. Bu zorunluluk, yanlış kararların bir başka yargı organınca yenidenincelenmesini gerektirir. Yasa yolu, işte bu gerekliliğin ürünü olarak yargıkararlarının hukuka uygunluğunun denetlenmesine ve haksızlıklarıngiderilmesine hizmet eder.tiraz, ceza yargılaması hukukunda bir yasa yoludur. tiraz yolunun konusukural olarak hâkim kararlarıdır. Yasada açıkça itiraz yolu açılan mahkemekararları da itiraz incelemesinin konusu olabilir. tiraz, bu kararlarda yanılmave/veya hukuka aykırılık olduğu iddiasıyla ortaya çıkan yeni uyuşmazlığın,karardan zarar gören kişi tarafından yüksek yetkili yargı mercii önüne getirilerekmaddû ve hukukû incelemenin yapılmasını sağlayan yasa yoludur.
Özet (Çeviri)
LEGAL MEANS OF OBJECTION IN CRIMINAL TRIAL LAWABSTRACTDuring a trial, before giving his final decision settling the essence of thedispute, the judge gives several interim decisions that prepare and constitute it.However, whether the decision given is in keeping with law or not is disputable.Judges may err during the trying process by the very reason of their being human.These errors may affect legal decisions, be wrong and therefore contravene law.Since the purpose of judicial process in a state of law is serving justice, it isobligatory that such errors be avoided and their results be removed. Thisobligation requires that erroneous decisions be examined by another judicial body.The legal mean, therefore, serves lawfulness of judicial decisions and removal ofinjustices by virtue of this obligation.Objection is a legal means in criminal trial law. The subject matter of meansof objection is by rule judge?s decisions. A court decision for which objection isallowed in the law can be the subject of examination. Objection is a legal meanswhich ensures that the new dispute that arises on the grounds that these decisionsare erroneous or unlawful is brought to a higher court of justice by thecomplainant and it is examined materially and legally.