Turizm sektöründe uygulanan herşey dahil tatil sisteminin bölgedeki işletmeler üzerindeki etkisi ve Bodrum örneği
The Effects of the all inclusive holiday system, practiced in tourism sector, on the enterprises in the area and the Bodrum example
- Tez No: 189522
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN İÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Turizm Pazarlaması, Otel Pazarlaması, Herşey Dahil Tatil Sistemi, Herşey Dahil Tatil SistemininEtkileri, Marketing, Tourism Marketing, Hotel Marketing, All Inclusive Holiday System, The Effects Of All Inclusive HolidaySystem
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
4. ÖZETYüksek Lisans TeziTurizm Sektöründe Uygulanan Herşey Dahil Tatil Sisteminin Bölgedekiİşletmeler Üzerindeki Etkisi ve Bodrum ÖrneğiHatice BARAKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTurizm İşletmeciliği ProgramıTurizm sektöründe uygulanan herşey dahil tatil sistemi ülkemizde hızlayaygınlaşmaktadır. Herşey dahil tatil sisteminin ülkemiz turizmi üzerindeçeşitli etkileri bulunmaktadır. Bu araştırmada herşey dahil tatil sistemininkonaklama tesislerinin çevresinde bulunan diğer işletmeler üzerindekiolumsuz etkileri incelenmiştir.Araştırma 2006 yılı haziran ayında Bodrum'daki 131 işletmeyeuygulanmıştır. Araştırma verileri, uygulama gruplarına yanıtlanmak üzereverilen ?İşletme Bilgileri Formu Ve Herşey Dahil Tatil Sisteminin Bodrum'dakiDiğer İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi? adını taşıyan bir anket ileelde edilmiştir. Araştırmada on bir alt probleme yanıt aranmış ve verilerinanalizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, f istatistiği ve LSD testikullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre Bodrum'daki işletmeler herşey dahil tatilsisteminden olumsuz etkilenmektedir. İşletme sahipleri olumsuzluklarınönlenmesi için sistemin kaldırılması gerektiğini düşünmektedir. Ancak kitleturizminde giderek yaygınlaşan herşey dahil tatil sistemi, bir çok turizmişletmesi için kaçınılmaz görünmektedir ve bu sistemin en azından kısa süredekaldırılamayacağı açıktır. Bu sistemden olumsuz etkilendiğini belirtenbölgedeki işletme sahiplerinin öncelikle kendilerinin önlemler alması gerektiğidüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
5. ABSTRACTMaster Program With ThesisThe Effects Of The All Inclusive Holiday System, Practiced In Tourism Sector, OnThe Enterprises In The Area And The Bodrum ExampleHatice BARAKDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Tourism ManagementThe all inclusive holiday system, practiced in tourism sector isbecoming rapidly widespread in our country. The all inclusive holiday systemhas various effects on our country?s tourism. In this research, the negativeeffects of all inclusive holiday system on the other enterprises around theaccommodation establishments have been analyzed.The survey has been practiced in the June of 2006 to the 131enterprises in Bodrum. The research data has been obtained via aquestionnaire called ?Enterprises Data And The Effects Of All InclusiveHoliday System On The Other Enterprises In Bodrum? that is being distributedto the research groups with the expectation of being answered. In theresearch, replies to eleven sub-problems were looked for and arithmeticmean, standard deviation, t test, F statistics, LSD tests have been used in theanalysis of the data.According to the results of this research, enterprises in Bodrum arenegatively affected by the all inclusive holiday system. The owners of theenterprises think that it is essential to remove the system in order to preventthe negative points. However the all inclusive holiday system, becomingrapidly widespread, seems to be inevitable for many tourism enterprises in themass tourism and it is obvious that this system can not be removed at least ina short period. It is thought that, the owners of the enterprises, expressingthat they are negatively affected from this system, should primarily takeprecautions themselves.