Uydu işletmelerinde karar süreçlerinin analizi ve bir uygulama
Analysis of decision processes in satellite operators and an application
  1. Tez No: 189542
  2. Yazar: MEHMET NECATİ AYSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ GÖKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uydu şletmeleri, Uydu Haberleşmesi Piyasa Analizi, Yeni Uydu Planlaması, Uydu Uzay Kesimi KapasitesiPazarlamasıvi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziUydu şletmelerinde Karar Süreçlerinin Analizi ve Bir UygulamaMehmet Necati AYSANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüşletme Anabilim DalıÜretim Yönetimi ve Endüstri şletmeciliği ProgramıGünümüz dünyasında bilgi ve iletişim teknolojileri dünyanın tümündeulusları ve uluslarası ilişkileri şekillendirmenin ve birleştirmenin merkezindebulunmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri; ekonomik, siyasi, toplumsal ve işyapılarını etkilemekte ve bu yapıların alışıla gelmiş düzenlerini değiştirmektedir. Bumanada, uydu bağlantısının doğası gereği uydu haberleşmeleri dünyayı, yeni vefarklı şekillerde yeniden şekillendiren ve birleştiren anahtar elemanlarkonumundadırlar. Uydu Haberleşmeleri iyi yada kötü global ticaret, rekabet, güç veglobal yönetişim kavramlarının tanımlarını etkilemektedirler.Uydular günümüzde topluma global telehaberleşme, askeri amaçlıkullanımlar, televizyon ve radyo yayıncılığı servisleri, yön belirleme uygulamaları,bilimsel çevresel veri hizmetleri ve daha bir çok alanda her çeşit hizmetisağlamaktadır. Bir çok alanda değişik amaçlar için kullanıldıklarından, uyduhaberleşmesi piyasası yaklaşık yüz milyar dolar civarında bir endüstri konumunaulaşmıştır. Uydu ile ilgili piyasalar, uydu üretiminden uydu fırlatma hizmetlerine,uydu işletmeleri ve TV ve radyo şirketlerinden uydu alıcısı, çanak anten, uyduyaçıkış yapan (uplink) ekipman imalatına kadar geniş ve geniş farklı piyasa alanlarıkapsamaktadır.Bu tez çalışmasında iletişim uydularını işleten uydu işletmeleri üzerinearaştırma yapılmış uygulama alanı olarak ta Türkiye'de faaliyet gösteren TürksatAnonim Şirketi seçilmiştir. Türkiye'de uydu işletmeciliği ilk olarak PTT ve dahasonra da Türk Telekom tarafından daire başkanlığı şeklinde yürütülmüştür. 2004yılında çıkarılan kanun ile ise ilk kez bir kamu şirketi olarak Türksat A.Ş. uyduişletmetciliği amacıyla kurulmuştur. Bu çalışmada uydu, uydu işletmeleri, uyduhaberleşmesi sektörü incelenerek uygulama alanı olarak Türksat A.Ş. üzerindearaştırma yapılmış, bu bağlamda geleceğe dair önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Business Administration ThesisAnalysis of Decision Processes in Satellite Operators and an ApplicationMehmet Necati AYSANDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementIn today?s life information and communication technologies are in the centerof shaping and integrating the nations and international relations from all over theworld. It affects the economical, political, public and business structures and hasaltered the patterns of these structures. In this sense by the nature of satelliteconnectivity, satellite communications are the key elements in reshaping andintegrating the world in new and different ways. Satellite communications, forbetter or worse affects the definition of the concepts of global trade, competition,power, and governance along the way.Satellites today provide society every kind of services such as globaltelecommunications, military purposes, TV and radio broadcasting services,navigation applications, environmental scientific data services and much more.Since they are used in many areas for different purposes, satellite communicationmarket reaches a multibillion dollar industry. Satellite related markets cover wideand different areas of market segments from satellite manufacturing to launchservices, from satellite operators, TV and Radio companies to decoder, dish, uplinkequipment manufacturers.In this thesis it is intended to make research on companies which operates thecommunication satellites and as an application Turksat Satellite Company thatoperates in Turkey is chosen. Satellite business in Turkey was first operated by PTTand then Turk Telekom as a directorate. In 2004 by law Turksat A.S. has beenfounded as a public owned company to operate the satellite business in Turkey. Thisresearch examines and analyzes the satellites, satellite operators, satellitecommunication market. It examines Turksat as an application and givesrecommendations for the future.Keyword: 1) Satellite Operators 2) Satellite Communication Market Analysis 3) Turksatand Eurasiasat S.A.M. 4) New Satellite Planning 5) Satellite Space Segment CapacityMarketingvii