Overreaction hypothesis: Evidence from Istanbul Stock Exchange
Aşırı tepki hipotezi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan kanıtlar
  1. Tez No: 189541
  2. Yazar: FATMA DİLVİN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TÜLAY YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Tepki Hipotezi, Etkin Piyasalar Hipotezi, Zıtlık Stratejileri, Piyasa Anomalileri, MKB, Overreaction Hypothesis, Efficient Market Hypothesis, Contrarian Strategies, Market Anomalies, ISE
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tezli Yüksek Lisans ProjesiAşırı Tepki Hipotezi ve stanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan KanıtlarFatma Dilvin TAŞKINDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüngilizce şletme Anabilim Dalıngilizce Finansman ProgramıBu tezin amacı davranışsal finansın ünlü bir yaklaşımı ve Etkin PazarHipotezinin karşıtı olan Aşırı Tepki Hipotezini incelemektir. Aşırı TepkiHipotezi, hisse senetlerindeki anormal fiyat hareketlerini, ters yönde fiyathareketlerinin takip ettiğini savunur. Geçmiş kaybedenler geçmiş kazananlaragöre önemli oranda daha yüksek getiri getirmektedir ve bu durum da zayıfformda etkinliğin mevcut olmadığı söylenebilir.Bu tezde, Ocak 1992, Aralık 2005 dönemi arasında stanbul MenkulKıymetler Borsası ( MKB)'de aşırı tepkinin varlığı ve zıtlık stratejisininkarlılığı incelenmiştir. DeBondt ve Thaler yönteminin değiştirilmiş birversiyonu kullanılarak bir yıllık, iki yıllık ve üç yıllık portföy oluşturma vetakip dönemleri için kazanan, kaybeden ve arbitraj portföylerioluşturulmuştur. Verilerin istatistiksel anlamlılığını ve gözlem sayısınıarttırmak için veriler 3 ay kaydırılarak çakıştırılan dönemler oluşturulmuştur.Tüm portföy oluşturma ve takip dönemleri için elde edilen sonuçlar,Aşırı Tepki Hipotezini destekler yönde fiyat dönüşümlerinin varlığına işaretetmektedir. Bu bulgular MKB'nin zayıf formda etkin olmadığı sonucunuvermektedir. Bir yıllık, iki yıllık ve üç yıllık portföy oluşturma ve takipdönemleri içinde arbitraj portföyü zıtlık stratejilerinin kullanımıyla önemli karsağladığı bulunmuştur. Üç yıllık analiz dönemi dışındaki analizlerde, kazananportföyün getirilerinin mutlak değeri, kaybeden portföyünün getirilerindenbüyük olduğunun görülmesi DeBondt ve Thaler'ın (1985) bulgularınınaksinedir.
Özet (Çeviri)
Master ThesisOverreaction Hypothesis and Evidence from Istanbul Stock ExchangeFatma Dilvin TAŞKINDokuz Eylül UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of ManagementMaster of FinanceThe aim of this thesis is to analyze the Overreaction Hypothesis, which isa famous behavioral finance approach that has challenged the Efficient MarketHypothesis. The overreaction hypothesis states that extreme movements in stockprices will be followed by subsequent movements in opposite direction. Pastlosers significantly outperform past winners, which is a violation of the weakform efficiency.In this thesis, the period between January 1992 and December 2005 isanalyzed in order to examine the evidence of overreaction and the success ofcontrarian strategies in Istanbul Stock Exchange (ISE). Using a modifiedversion of DeBondt ad Thaler?s methodology winner, loser and arbitrageportfolios are formed for one- two- and three- year portfolio formation and testperiods. The data is overlapped by shifting the periods for three months inorder to increase the number of observations and the statistical significance.The results show that for all formation and test periods, there issubstantial price correction in the market, which supports the overreactionhypothesis. The evidence may indicate that ISE is not weak form efficient. Theuse of contrarian strategies will provide substantial profits in the arbitrageportfolio both for one-year two-year and three-year portfolio formation and testperiods. Except for the three-year analysis, the absolute values of returns ofwinner portfolios are higher than the loser portfolios, which is in contrast withDeBondt and Thaler?s (1985) findings.