İpotekli Konut Finansmanı (Mortgage) uygulaması ve vergilendirilmesi
Mortgage and its taxation
- Tez No: 189554
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TOSUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Hukuk, Banking, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: İpotekli Konut Finansmanı, Menkul Kıymetleştirme, Konut Finansmanı, Vergilendirme, Konut Sektörü, Mortgage, Securitization, Housing Finance, Taxation, Sector of Housing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bireyin en temel ihtiyaçlarından biri olan konut, aynı zamanda bireyinsosyo-ekonomik faaliyetlerinde de etkin bir unsurdur. Dünyada yaşananekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeler, konut sorunun boyutlarını daha dafarklılaştırmış ve yeni politikalar ve çözüm önerileri üretilmiştir. İpotekli konutfinansmanı sistemi önemli çözüm önerilerinden biridir. Sistem, temeli milattanöncelere dayanan, sanayi devrimiyle gelişen, finansal gelişmelerle birlikteolgunlaşan, bir konut finansmanı sistemidir.Bugün gelişmişlik düzeyi farklı birçok ülkede, farklı modellerle uygulananipotekli konut finansmanı sistemini dünyada en iyi uygulayan ülkelerebakıldığında kurumsallaşmış finansal yapıları ve istikrarlı ekonomileri dikkatçekmektedir. Sistemin olmazsa olmaz unsuru ipotek kavramıyken; sisteminişleyişinde temel unsur menkul kıymetleştirmedir.Sistemin işleyişinde ve kurumsallaşmasında devlet müdahalesi ve devletteşviki önemlidir. Gerek fon arz edenlere gerekse fon talep edenlere sağlananteşvikler ve muafiyetler, sistemin işleyişini kolaylaştırmaktadır.Gayrimenkul yatırımları diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de engüvenilir yatırım araçları arasında yer almaktadır. Türkiye'de konut sahibiolmada genellikle kurumsal olmayan yolların tercih edildiği görülmektedir.Kronik enflasyon ve kurumsallaşma düzeyinin düşük olması gibi nedenlerleTürkiye, ipotekli konut finansmanı sistemini uygulamaya koyamamıştır.Özellikle son yıllarda ekonomik ve mali alanlarda yaşanan olumlugelişmelerle birlikte kurumsallaşma sürecine önem verilmiş ve yeni bir konutfinansmanı sistemi uygulanması için bazı adımlar atılmıştır. Sermaye PiyasasıKurulunca yapılan çalışmalarla ileriki dönemlerde ipotekli konut finansmanısisteminin Türkiye'nin ekonomik ve mali sistemiyle uyumlaştırılmış birmodelle uygulamaya konulması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Housing is one of the basic individual requirements. At the same time itaffects the social economic activities of the individual. The economics, socialand political improvements in the world, extended the housing problems andalso made changes which produce new housing politics and solutions.Mortgage is a solution to housing. Mortgage is a housing finance system theorigins of which can be traced back to B.C., improved with industrialrevolution, ripened with financial evolutions.Today mortgage is used by different level of developed countries bydifferent applications; we saw that these countries have an institutionalfinance system and stable economies. System is built on hypothec and in theprocess of this system securitization is the main act.Mortgage depends on institutional finance system and economicstability. The governmental interference and incentives are important in thissystem. Exemptions and interferences are important for both fund suppliersand fund demanders. These exemptions and interferences are used forsystem operating.Real estate investments, in Turkey, as well as in other countries, are themost reliable investment tool. In Turkey housing finance generally does notdepend on institutional finance methods. Due to chronic inflation and lowinstitution level reasons, Turkey could not use the mortgage system.Especially in recent years, with the economic and public financedevelopments, the government has paid attention to the institutional processof house finance and they have decided to apply a new housing financesystem. Capital Markets Board Of Turkey working on a mortgage systemwhich is adapted to Turkey?s economic conditions, will be applied in thefuture.