Avrupa Birliği ortak tarım politikasına yönelik tarımsal muhasebe veri ağı (FADN) incelenmesi
The Analysis of farm accountancy data network which is oriented European Union common agricultural policy
  1. Tez No: 189715
  2. Yazar: TANER ALTINKOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÖZKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Tarımsal Muhasebe, 1) European Union 2) Agricultural Accounting 3 ) FADN4 ) Agriculture Policy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına Yönelik Tarımsal Muhasebe Veri Ağı( FADN ) ncelenmesiTaner ALTINKOLDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüşletme Anabilim DalıTezli Muhasebe Yüksek Lisans ProgramıFADN sistemi, 1965 yılında kanuni düzenlemeleri yapılıp üye ülkelerinçiftlikleri ile ilgili verileri toplayan, işleyen ve çıktı olarak topluluğa sunan birAvrupa Birliği organizasyonudur.FADN sistemi, üye ülkeleri kendi içinde bölgelere ayırır, bu bölgelerdekiçiftliklerin çiftçilik türü ve ekonomik büyüklüğü ile ilgili verileri toplar ve çokboyutlu analizler yapar. FADN sisteminin amacı, bu çok boyutlu analizleraracılığıyla sektör ile ilgili daha doğru karalar alınmasını sağlamaktır. Doğrukararlar da doğru veriler ile alınmaktadır. Bu nedenle tarımın kayıt altınaalınması gerekmektedir. Bu nedenle, FADN sisteminin amaçlarından biri detarımın kayıt altına alınmasıdır.Sistemin kendi içerisinde bir organizasyon şeması ve prensipleri vardır.Organizasyon şeması, ulusal düzeyde ve Avrupa Birliği düzeyinde oluşturulankomisyonlar ve yapılardan oluşmaktadır. Bu yapılar ve komisyonlararacılığıyla ulusal düzeyde toplanan veriler, Avrupa birliği düzeyindekikomisyonlara sunulmaktadır. Bu bilgilerin toplanmasında ve sunulmasında 2temel prensip vardır. Bu temel prensipler, gizlilik ve gönüllülük prensipleridir.Gönüllülük prensibine göre hiçbir çiftçi sisteme katılması için zorlanamaz.Gizlilik prensibi göre, sunulan bilgiler vergi otoritesine karşı gizli tutulmalıdırve çıktılar incelendiğinde bireysel çiftlikler ile ilgili verilere ulaşılamamasıgerekmektedir.Komisyonlar aracılığıyla toplanan veriler, Avrupa Birliği komisyonunasunulduğunda 700'ü aşkın teste tabi tutulmaktadır. Bu testler sonucu hatlıolduğu düşünülen veriler ile ilgili gerekli açıklamaların yapılmasıistenmektedir. Anlamlı bir açıklaması olmayan yanlış veriler, sisteme dâhiledilmemektedir.Toplanan ve testlere tabi tutulan veriler, FADN formatındaki hesapplanına kaydedilmektedir. Daha sonraki aşamada veriler, bazı tablolararacılığıyla topluluğa sunulmaktadır. Sistem çıktılarını karşılaştırmak amacıylabazı tablo formatları belirlenmiştir. Her sene komisyon tarafından bu tablolarile ilgili standart sonuçlar sunulmaktadır.Bu sistem içerisindeki aktörler ve sistemin çevresi çok geniştir. Bunedenle sistemin uygulanmasında bazı zorluklar ortaya çıkmaktadır. Buzorlukları başında verilere ulaşmama ve verilere doğru olarak ve zamanındaulaşamama gelmektedir.Verilere ulaşamamanın nedenleri, gönüllük prensibi, tarımın kayıt altınaalınmaması ve sistem içerisindeki aktörlerin gerekli eğitim düzeyindeolmamasıdır. Bu sorunların çözümlenmesi için çalışanların gerekli eğitimetutulması ve tarımın kayıt altına alınması gerekmektedir. Tarımın kayıt altınaalınması için de belli bir standardın olması gerekmektedir. Tarımın kayıt altınaalınabilmesi için tarımla ilgili uluslar arası muhasebe standardı yayınlanmıştır (IAS 41 ). Ülkemizde de, 31.12.2005 tarihinden sonraki hesap dönemlerindeuygulanacak olan, TMS 41 yayınlanmıştır. Bu nedenle, IAS 41'indüzenlenmesinde FADN sisteminin etkili olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Analysis of Farm Accountancy Data Network Which is Oriented EuropeanUnion Common Agricultural PolicyTaner ALTINKOLDokuz Eylül ÜniversitesiInstitute Of Social ScienceDepartment Of AccountingFADN is a system which its legal arrangements have been done in 1965.It is an organization of EU which gathers information about farms of EUmember nations and it processes this gathered data and presents them as anoutput to the union.FADN system sectionalizes the member nations? farms and then itcollects information about economic size of farms and types of farming fromeach section and FADN system makes hypertridimensional analysises. The aimof FADN system is to provide taking right decisions about the sector with usingthese hypertridimensional analysises. Right decisions can be taken with theright information. Because of this, agriculture has to be fettered. So, an aim ofFADN system is to fetter the agriculture.FADN system has itself organizational charts and principles. The chartof the organization is made up of commissions and structures established innational level and EU level. The information, gathered in national level by thesecommissions and structures, is represented to commissions in EU level. Thereare 2 basic principles in collecting and representing these informations. Theseprinciples are confidentiality and volunteerism. Volunteerism means nobodycan be forced to be a part of a system. Confidentiality means to keep collectedinformation secret against tax authority and when the output of the system isanalized the information about individual farms can not be accessed.Information, collected and presented to the Europen Union, are put uponmore than 700 tests. If any represented information is wrong an explanation hasto be made. If there is not a meaningful explanation about a wrong information,they don?t use this information in FADN system.The information, gathered and put upon lots of tests, are transferred tothe chart of accounts of FADN. In the next step, these information arerepresented to the union with some charts. To compare the outputs of thesystem, some chart scales were determined. The standart results arerepresented by the commission every year.The actors and the environment of FADN is so wide. Because of this, theapplication of this system is very hard and it may be faced with lots of problems.The main problem is to access these information and to access the rightinformation on time.Reasons of missing to access the information are volunteerism principle,not fettering agriculture and the last one is that workers? education levels arenot enough. To solve these problems, workers have to be educated andagriculture has to be fettered. To be able to fetter the agriculture, there must bea certain standart. To fetter agriculture, an international accounting standart(IAS 41) has been published. In our country, TMS 41 that will be implementedin accounting periods after 31.12.2005 date has been published. It is sustainedthat FADN has been effective in preparing IAS 41.