Kamu yönetimi reformu uygulamalarının karşılaştırmalı çözümlenmesi: Güney Amerika ve Türkiye örnekleri
The Comparative analysis of public administration reform practices: The patterns of Latin America and Turkey
  1. Tez No: 189716
  2. Yazar: SAİM UĞUR ALPSOYKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YEŞİM EDİS ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Administration, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Yönetişim, Toplam Kalite Yönetimi, Desantralizasyon, Yerelleşme, Özelleştirme, New Public Management, Governance, Total Quality Management, Decentralization, Localization, Privatization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKamu Yönetimi Reformu Uygulamalarının Karşılaştırmalı Çözümlenmesi(Güney Amerika ve Türkiye Örnekleri)SA M UĞUR ALPSOYKANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKamu Yönetimi Anabilim DalıKamu Yönetimi ProgramıKüreselleşme sürecinin kamu yönetimine en önemli yansıması, tümdünyada farklı zamanlarda uygulanmaya başlamasına rağmen benzer özelliklertaşıyan kamu yönetimi reformlarıdır. Bu reformlar, kamu yönetiminin çeşitlialanlarında, aynı kavramlar ışığında ortaya konulmuş ve geleneksel kamuyönetimi anlayışında önemli değişiklikler yaratmışlardır. Reform çabalarıküreselleşme sürecinin neo-liberal politikalarından kaynaklanmıştır.Yeni Kamu Yönetimi (NPM) anlayışının yaygınlaşması, işletmetekniklerinin kamu yönetimine uygulanması sonucunu doğurmuş ve merkeziyönetimlerin küçültülmesi, yerel birimlere yetki ve kaynak devredilmesi vehizmetlerin özelleştirilmesi konularında daha önceki reform denemelerinderastlanmayan bir hızla hareket edilmesini sağlamıştır. Özellikle az gelişmişülkelere kredi sağlayan uluslararası finans kuruluşları, benimsedikleri neo-liberal politikaların az gelişmiş ülkelere hızlı bir şekilde yayılmasında önemlibir rol üstlenmişlerdir. Böylelikle az gelişmiş ülkeler, küreselleşme sürecininpopüler kavramlarıyla bezenmiş ancak kendi özel koşullarına ve ulusalkarakterlerine uyumu yeterince sorgulanmayan reformlarla karşı karşıyakalmışlardır.Güney Amerika ülkeleri ile neo-liberal politikaları empoze edenuluslararası organizasyonlar arasındaki ilişki, bu ülkeleri bahsedilen kamuyönetimi reformlarının ilk uygulandığı ve sonuçlarının gözlemlendiği ülkelerhaline getirmiştir. Reformların uygulanma şekli ve sonuçları fayda ve maliyetboyutlarıyla tüm dünyada akademik ve politik çevrelerde tartışma konusuolmuştur. Ülkemizde uzun zamandır çeşitli alanlarda gerçekleştirilen dağınıkneo-liberal reform uygulamaları son dönemde sistematik, hızlı ve yaygın birşekilde kamu yönetimi sistemini çevrelemeye başlamıştır. Bu tez çalışmasındaGüney Amerika ülkelerinde uygulanan reformların sonuçları incelenmiş veTürkiye'de gerçekleştirilmek istenen benzer reformların muhtemel sonuçlarınayönelik çıkarsamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisThe Comparative Analysis of Public Administration Reform Practices(The Patterns of Latin America and Turkey)SA M UĞUR ALPSOYKANDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementThe most important reflection of globalization duration to public administrationis the public administration reforms which have been started to implement atdifferent times in the world although they show similar specifications. Thesereforms were introduced in the various areas of public administration in thelight of the same terms and they created significant changes in traditional publicadministration mentality. Reform efforts resulted from neo-liberal policies inglobalization duration.New Public Management (NPM) view grew up resulted with applyingbusiness methods to public administration and contributed to move faster thanprevious reform experiments about the minimalization of central government,transfer power and source to local governments and privatization of services.Especially, international finance organizations which give loan to undevelopedcountries undertake an important role to spread their neo-liberal policies tothem fastly. So, undeveloped countries faced with reforms which bespangledpopular terms of globalization duration but nonconformity to their specialconditions and nation characteristics.Relationship between South American countries and internationalorganizations imposing neo-liberal policies made these countries which haveimplemented reforms and have been observed their results first. Method andresults of reform practice have been discussed in the dimension of benefit andcost at academic and political area all over the world. Disorganised neo-liberalreform practices which have been realized on various areas in Turkey for a longtime have started to surround public administration system recently in asystematic, fast and extensive way. In this thesis, the results of reforms whichhave been implemented in South American countries were investigated andinferences directed possible results of similar results which tried to implementin Turkey were drawn.