KARŞILAŞTIRMALI KAMU YÖNETİMİ VE KENTSEL YÖNETİŞİM:KAZAKİSTAN VE KIRGIZİSTAN ÖRNEKLERİ
COMPARATIVE PUBLIC ADMINISTRATION AND URBAN GOVERNANCE:THE CASES OF KAZAKHSTAN AND KYRGYZSTAN
  1. Tez No: 1019658
  2. Yazar: DAYANA MUKANOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÖKHAN GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı kamu yönetimi, Kentsel yönetişim, Kazakistan, Kırgızistan, Yerel yönetimler, Comparative public administration, Urban governance, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Local governments
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı‚ Kazakistan ve Kırgızistan'ın kamu yönetimi sistemleri ve kentsel yönetişim uygulamalarının karşılaştırmalı analizi ile bağımsızlık sonrası dönemde her iki ülkenin kamu yönetimi alanında yürütülen yönetsel reformların kurumsal yapısına‚ merkezi ve yerel yönetim ilişkilerine ve yönetişim süreçlerine olan etkilerinin incelenmesidir․ Araştırmada‚ Kazakistan Cumhuriyeti ve Kırgızistan Cumhuriyeti'nin anayasal düzenlemeleri‚ kamu yönetimi mevzuatı‚ yönetsel reform programları‚ kalkınma stratejileri ve uluslararası kuruluşlar ile bilim insanları tarafından yapılan değerlendirmeler‚ karşılaştırmalı kamu yönetimi yöntemi üzerinden incelenmiştir․ Nitekim bu çalışmanın özgünlüğü‚ Orta Asya coğrafyasında kamu yönetimi ve kentsel yönetişimde benzer tarihsel arka plana sahip iki ülkenin yönetsel dönüşüm süreçlerini; merkezileşme ve adem-i merkeziyetleşme eğilimleri‚ yerel yönetimlerin kurumsal kapasiteleri‚ vatandaş katılımı‚ karar alma süreçleri‚ kamu hizmeti sunum süreçleri ve yönetişim mekanizmaları bağlamında bir bütün olarak ele almasıdır. Bu çalışma‚ Orta Asya'daki kamu yönetimi ve kentsel yönetişimde yaşanan dönüşümlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve gelecekteki karşılaştırmalı çalışmalara kuramsal ve pratik bir temel oluşturmaktadır․
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to conduct a comparative study of public administration systems and urban governance of the Republic of Kazakhstan and the Kyrgyz Republic‚ as well as to analyze and assess the impact of public administration reforms since independence in both countries on the structure‚ relations‚ and processes of public administration and governance‚ based on the comparative public administration methods of the constitutional system of the state‚ legislation in the sphere of public administration‚ reforms in public administration‚ public development strategies‚ international organizations' reports and recommendations and scientific literature․ In focusing on comparing and contrasting the dynamics of administrative reform in two Central Asian countries that have similar historical heritages but different approaches to governance and different positions along the centralization/decentralization dimension‚ this paper contributes to understanding local government capacity‚ citizen engagement‚ decision-making‚ service delivery and governance dynamics in the case study countries․ The results of the reform of public administration in both countries have shed light on the further development of the functional capabilities of state governance and the strengthening of state and institutional capacity in both countries and also provide a theoretical and practical basis for research in comparative public administration and governance in Central Asia․