Endüstriyel tasarımların hukuki korunması
Legal protection of industrial design
  1. Tez No: 189727
  2. Yazar: SEVAL AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HURİYE KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Tescilli Tasarımlar, Yenilik, Ayırtedici Nitelik
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans ProjesiEndüstriyel Tasarımların Hukuki KorunmasıSeval AKKAŞDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüÖzel Hukuk Anabilim DalıTasarım, bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin çizgi, şekil,biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsurveya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.Türk Hukukunda, endüstriyel tasarımların korunması konusunda yasaldüzenleme, 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle çıkmıştır.Kararname, tescilli tasarımları düzenlemektedir. Tescilsiz tasarımlar, hukukungenel prensipleriyle, yani FSEK ve T.K'nun haksız rekabeti düzenleyen hükümleriuyarınca korunacaktır.Kararnameye göre; yeni ve ayırt edici niteliğe sahip tasarımlar korunacaktır.Teknik fonksiyonun zorladığı tasarımlar, bağlantı tasarımları, kamu düzeni veya genelahlaka aykırı tasarımlar koruma kapsamı dışındadırlar.Tescilli bir tasarım, başvuru tarihinden itibaren 5 yıl ve nihayet beşer yıllıkdönemler halinde yenilenmek kaydıyla toplam 25 yıl korunur.Kararname'ye göre, tescilli bir tasarım, hak sahibine onu kullanma ve rızasıolmaksızın herhangi bir üçüncü kişinin onu kullanmasını engellemeye dair münhasırhak bahşeder. Yukarıda sözü edilen kullanım, imal, kamuya sunma, piyasaya sürme,ihracat, ithalat veya tasarımın somutlaştığı ya da uygulandığı ürünün kullanımı ya daböyle bir ürünün depolanmasını kapsar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster With ThesisLegal Protection of Industrial DesignSeval AKKAŞDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Private LawA design is appearance of the whole or a part of a product resulting fromthe features which can be perceived through senses of human, in particular, thelines, contours, colours, shape, texture, elasticity and/or materials of the productitself and/or its ornamentation. The design may be either bi-dimensional orthree dimensional.In Turkish Law, an arrangement related to the protection of industrialdesigns was made by a Governmental Decree under no. 554 (GovernmentalDecree on Industrial Design.).The Decree has been an arrangement for registered designs.Unregistered designs would be protected under the general legal principles.According to the Decree, a design shall be protected to the extent that itis new and has individual character. The designs dictated by their, technicalfunction, the designs of interconnections and the designs contrary to policy ormorality wouldn?t be protected.A registered design shall be protected for a period of five years as fromthe date of filing of the application. The right holder may have the term ofprotection renewed for one are more periods of five years each, up to a totalterm of 25 years from the date of filing.According to the Decree, a registered design shall confer on its holder theexclusive right to use it and to prevent any third party not having his consentfrom using it. The aforementioned use covers the making, offering, putting onthe market, importing a exporting or, using of a product in which the design isincorporated or to which it is applied, or stocking such a product.Key World:1) Design, 2) Registered Design, 3) Novelty, 4) Distinctive Character, 5)Protection