İnsan kaynaklarında tedarik eğilimleri ve İzmir ili seyahat acentaları uygulaması
Supply trends in human resources and the applications of travel agencies in the province of İzmir
- Tez No: 189758
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Seyahat Acentaları, Yönetim ve Organizasyon, İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsan Kaynakları Tedariki, Nitelikli İnsangücü, Travel Agencies, Management and Organization, Human Resources Management, Human Resources Supplies, Qualified Manpower
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZETYüksek Lisans Teziİnsan Kaynaklarında Tedarik Eğilimleri ve İzmir İli Seyahat AcentalarıUygulamasıŞemsettin ÜNALDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTurizm İşletmeciliği Ana Bilim DalıTurizm İşletmeciliği ProgramıSeyahat acentaları dünyada turizmin gelişmesi ile birlikte, turdüzenlemek, konaklama işletmelerinin rezervasyonlarını yapmak, arabakiralamak, kongre organizasyonları düzenlemek, turizm ile ilgili tüketiciye bilgivermek ve tatil formalitelerinde yardımcı olmak, tanıtım ve pazarlama gibibirçok faaliyet alanında hizmet vermeye başlamıştır. Seyahat acentaları emekyoğunluğuna, çalışanların birbirleriyle ve tüketicilerle olan sağlıklı ilişkilerinedayanan hizmet sektörünün altında yer alan işletmelerdir. Bu nedenle işletmeiçerisinde yer alacak olan işgörenlerin tedariki, seçimi, eğitimi, işeyerleştirilmesi ve yetkilendirilmesi, mevcut işgörenin etkin ve verimli birşekildedeğerlendirilmesi için insan kaynakları yönetimine gereksinim vardır.Alan araştırmasında İzmir merkezde bulunan seyahat acentalarının insankaynakları alandaki eğilimlerini, tedarik edilen işgörenin başarı-başarısızlıkeğilimlerini ve varsa başarısızlık nedenlerini tespit etmeye yönelik yapılmıştır.Alan araştırmasının evrenini, İzmir merkezde bulunan 175 A Grubu işletmebelgeli seyahat acentası oluşturmuştur. Turizm endüstrisine ve turistiktüketiciye yönelik faaliyetler gerçekleştiren ve asıl işi seyahat acentacılığı olan, işhacmi ve potansiyeli olan, turizm firması iklimi taşıyan firmalar örneklemkümesine dahil edilmiştir. Bu nedenle örneklem kümesi 64 seyahatacentasından oluşmuştur. Araştırma alanının konusu gereği; örneklemkümesinde yer alan her firmadan, bir insan kaynakları tedarikinden sorumludenek araştırmaya dahil edilmiştir. Deneklerin davranış, tutum deneyimleri venedenleri dikkate alındığı için nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmış;standart yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Seyahat acentalarıinsan kaynakları tedarikinde homojen bir eğilim göstermemiştir. Ancak seyahatacentalarında işgören tedarikinin başarı ile yürütülebilmesi için; firmada uzunsüre çalışmış veya çalışmakta olan başarılı işgörenlerin tedarik edildiği kaynakve yöntem, seyahat acentası için en yararlı kaynak ve yöntem olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisSupply Trends in Human Resources and the Applications of Travel Agencies inthe Province of IzmirŞemsettin ÜNALDokuz Eylül UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Tourism ManagementWith the worldwide development of tourism, travel agencies havecommenced serving in a number of business activities like organizing the tours,making reservations for accommodation enterprises, renting cars, makingcongress organizations, informing the consumers about tourism and assistingthem in vacation formalities, and advertising and marketing. Travel agenciesare enterprises categorized under the services sector which is based on labor-intensity and healthy relations of the employees with each other and with theconsumers. For this reason, there is need for a human resources management tosupply, select, train, recruit and authorize the employees and to evaluate thepresent employees in an effective and efficient way.The field research has been performed in order to detect the humanresources trends of the travel agencies in the city centre of Izmir, tendencies ofsuccess-failure of the supplied employee, and the reasons for failure, if any. Theuniverse for the field research is composed of 175 travel agencies in the centre ofIzmir with Group A management certificate. The companies carrying outactivities oriented towards tourism industry and consumers of tourism, themain business of which is travel agency, and which have business volume andpotential, and bear characteristics of a tourism company have been included inthe sample set. For this reason the sample set is composed of 64 travel agencies.In accordance with the topic of research, from all companies placed in thesample set, one subject responsible from human resources supplies is includedin the research. Because behaviors, attitudes, experiences and their reasons aretaken into account, qualitative research methods have been used and standardstructured interview techniques have been applied. Travel agencies have notdisplayed a homogeneous tendency in human resources supplies. However, forthe successful performance of employee supply in travel agencies throughbenefiting from methods and sources of human resources outsourcing, thenumber of successful employees among the recruited ones is important. Thesource and method, from and by which the successful employees who haveworked for a long time in the company and is still working, were supplied, willbe the most useful for the travel agency.