Tasavvuf dergisi (yazarları,konuları ve metin tahlili)
Periodical tasavvuf(authors, subjects and examinations
- Tez No: 189772
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİMMET KONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Tarûkat, ttihat ve Terakki, Şeyh Safvet Efendi, Mysticism, Sufi Order, Ittihat and Terakki, Mashrutiyet, Shaikh SafvetEfendi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
EK3 Türkçe ÖzetÖZETTezli Yüksek Lisans ProjesiTasavvuf Dergisi (Yazarları, Konuları ve Metin Tahlili)Dokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTemel slam Bilimleri Anabilim DalıTemel slam Bilimleri ProgramıTasavvuf Dergisi ikinci Mesrutiyet döneminde yayınlanan dergilerden birtanesidir. Derginin sahibi ve başyazarı Urfa milletvekili Şeyh Safvet Efendidir. Yayımhayatı, h. 22 Rebiül evvel 1329-22 zilhicce 1329 (r.10 mart 1327- 1 kanuni evvel 1327;m. 23 mart 1911-14 aralık 1911) tarihleri arasını kapsamaktadır. Yayın ömrü kısa olandergi, sadece 35 sayı basılabilmiştir. Dergi, perşembe günleri ve haftalık olarakçıkartılmıştır.Adından da anlaşıldığı üzere dergide genellikle tasavvufi konular işlenmiştir.Bunun yanı sıra dönemim siyasi ve sosyal konularını elle alan makalelere de yerverilmiştir. Bu makaleler özellikle Şeyh Safvet ve Haydarizade brahim Efenditarafından kaleme alınmıştır.Derginin adı özel bir disiplini ifade etse de işlenen konulara bakılınca okuyucukitlesi olarak toplumun her kesimine hitap ettiği görülür. Dergide sufinin ıstılahlarındanliteratüründen ahlakından, edebiyatından, önemli mutasavvıfların hal tercümelerinden(biyografileri ) bahsedilmiştir. Cüneydi Bağdadi gibi ilk sufilerin şiirleri yanında odönemde hala yaşayan şairlerin eserlerine de yer verilmiştir. Tasavvufla ilgiliayrıntılara girilmemiştir.Eserin sayfaları herkese açıktır (herkes dergiye yazı yazabilir). Dergi, bütünsayılar için özel bir yazarlar kadrosu oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
EK 4 ngilizce ÖzetABSTRACTPeriodical Tasavvuf ( Authors, Subjects and Examinations)Hatice KUNTDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Basis slamic SciencesSufism article is one of articles published at the second constitutional monarchy term(period). The owner and the head writer of the article is Shakh Safvet Efendi who is thedeputy of Urfa. Its publication life inculedes, h. 22nd of Rebiulevvel, 1329 and 22 th ofZilhicce (R. 10th of March, 1327-1st of Kanunievveel, 1327; M. 23rd of March, 1911-14th of December, 1911). The article, whose publication life was short, could bepublished only for 35 times. The article was puplished for Thursdays and ones a week.As it is mentioned in its name, sufism subjects was generally written in the article. Andalso, the articles included political and social subjecets in that term was written, too.This artciles was specially written by Shaikh Safvet Efendi and Haydarizade brahim.While the name of the article expresses a special discipline, when looking its writtensubjects, It addresses all of the society as its reader environment. The word knowledge,moral, literature of sofi and biography of Sofis was mentioned. Together with poems ofthe first sufism poets like Cuneydi Baghdadi, It was given place to works of poets livedin that term. There wasn?t details about sufism.Everybody can writes for the article. The article didn?t form a special writers staff forall of the numbers.