Resim öğretiminde (sanat eğitiminde) oyunun öğretime katkısı
The contribution of game on teaching art
- Tez No: 189787
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FAHRİ SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Sanat Eğitimi, Resim iş dersi, Game, The Education of Art, The Lesson of Art
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Resim dersi, okullarda geleneksel metotlarla uygulanmakta, M.E.B.'nınöğretmenler için düzenlediği Resim-iş dersi, ders işleme kılavuzlarında dauygulamaya dair esaslar açık bir şekilde belirtilmektedir. Resim derslerinigeleneksel yöntemle uygulamanın dışında; drama etkinlikleri ve dramanın geniş birkapsama alanına giren oyun etkinlikleri ile destekleyerek uygulamanın, öğrencilerinresim derslerindeki başarıları üzerine etkileri merak edilmiştir. Bu amaçla ResimÖğretiminde (Sanat Eğitiminde) Oyun'un Öğretime Katkısı adlı çalışma yapılmıştır.Araştırma, İzmir ili Buca ilçesi 23 Nisan İlköğretim Okulu 6. sınıföğrencileri; Resim-İş dersinde yapılan, drama etkinliklerine dayalı oyunla öğretimyöntemine dayalı uygulamalar ile sınırlıdır. Araştırmada ?Puanlama Anahtarı?kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde, Tekrarlanmış Ölçümler içinVaryans Analizi, t testi yapılmış ve öğrencilere açık uçlu sorular sorularak, analizleriyapılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; drama etkinliklerine dayalı oyunlaöğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yöntemin uygulandığı kontrolgrubunun öntest ve sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Dolayısıylabu elde edilen sonuçlara göre, drama etkinliklerine dayalı oyunla öğretiminöğrencilerin başarıları üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Ayrıca kız ve erkeköğrencilerin ayrı ayrı sontest sonuçlarına göre, oyun içerikli resim derslerindebaşarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
At schools art lesson is applied with traditional methods and art lessonapplications are barely impliod in lesson teaching guide which is formed for teachersby National Education Ministry. Except application of art lesson with traditionalway; it is wondered that the effects of applying game activities, which is largelyincluded in drama activities and drama, on students success in art lesson. Serving tothis aim, called the work, The contribution of game on teaching art is made.Research is limited with game teaching technique which belongs to dramaactivities in art lesson with 6th Grode students of 23 Nisan primary school in İzmir.?Pointing-Scoring Keys? is used in research. In analysis of data for repeatedmeasurement T- test and Variance analysis is done and open-tip questions are askedto the students.According to results from the research, there is a maeningful differencebetween experimantal group (Which is applied game teaching as drama activities) ispretest and latertest points and control group (which is applied traditional tecnique).For that reason, according to this taken results, game teaching ad dramaactivities has a positive effect on students success. Also compared to later test resultstaken from apartly girls and boys, game centered art lessons are successful.