İlköğretim 5.sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik öz kavramları ile başarıları arasındaki ilişki
The relationship between the fifth graders' self-concept related to the mathematics course and their achievement in mathematics
- Tez No: 189831
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİM AKGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Academic self-concept, academic achievement, self-concept
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma lköğretim 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik özkavramları ile başarıları arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır.Akademik öz kavramı öğrencinin kendi kendisini okulda ve kendi sınıfındakiöğrencilere göre nasıl algıladığının bir göstergesidir. Okulda veya öğrencide bazı köklüdeğişiklikler olmadıkça, öğrencinin bu yolla edindiği bilgilerin artması sonucu akademiköz kavramı gelecekteki başarıyı belirleme gücüne sahiptir.Bu araştırma tarama modelinde olup çalışmada belirtilen sınırlılıklar ve amaçlarçerçevesinde, var olan durumu ortaya koyucu betimsel türde bir araştırma niteliğindedir.Örnekleme alınan öğrencilere Yıldız Kuzgun tarafından geliştirilen akademik özkavramı ölçeğinin matematik dersine yönelik maddeleriyle araştırmacı tarafındangeliştirilen maddelerden oluşan akademik öz kavramı ölçeği ve yine araştırmacıtarafından geliştirilen başarı testi uygulanmıştır.Elde edilen veriler SPSS 11.0 istatistik programı aracılığıyla çözümlenmiş olup,çözümleme sırasında aritmetik ortalama, standart sapma ve cinsiyet değişkeni için t-testi,anne ve babanın öğrenim durumu, ailenin aylık geliri, not durumu ve başarı değişkenleriiçin varyans analizi kullanılmıştır. Gruplar arası ilişkinin anlamlılığını belirlemedeScheffe testi kullanılmıştır.Araştırma sonunda ulaşılan bulgular; cinsiyete göre gruplar arasındaki akademiköz kavramı puanları farkı anlamlı bulunmamıştır, anne ve babası üniversite sonrasıeğitime sahip öğrencilerin akademik öz kavramı puanları anlamlı şekilde diğeröğrencilere yüksek çıkmıştır, anne ve babanın öğrenim durumu yükseldikçe akademik özkavramı puanlarının da yükseldiği görülmüştür, aylık gelire göre yapılan incelemedeailesi zengin düzeyde olan öğrencilerin diğer gruplara göre en yüksek seviyede olduğugörülmüştür, not ile akademik öz kavramı arasında yüksek düzeyde pozitif birkorelasyonun olduğu söylenebilir, not yükseldikçe akademik öz kavramı puanının arttığıgörülmüştür.Anahtar Kelimeler : Akademik öz kavramı, Akademik başarı, Öz Kavramı,Benlik
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between the fifthgraders? self-concept related to the mathematics course and their achievement inmathematics. Academic self-concept is how a student sees himself/herself at school andhow he/she compares himsel/herself to other students. Unless there are radical changesat school or concerning the student, the accumulation of the perceptions of the studentwill eventually affect his/her achievement in the future.This is a survey-type study conducted in line with the aims and withinlimitations outlined in the text and mainly aims to describe the current situation. TheAcademic Self-Concept Scale, the items of which were developed by the researchermaking use of the items about mathematics in the scale previously developed by YıldızKuzgun, and a test of achievement, developed by the researcher, were used to collectthe data from the sample.The data were analyzed through the statistics program SPSS 11.0, and thestatistical techniques arithmetic mean, Standard deviation, t-test (for the variablegender), analysis of variance (for the variables parents? education, family?s income,grand total of scores and achievement) were used to analyze the data. To find out thesource of difference among the groups, Scheffe test was used.The research has discerned that academic self-concept levels of the groups donot vary significantly in terms of gender, that the academic self-concept scores of thestudents whose parents have undergraduate or graduate degrees are significantly higherthan those of others, that the academic self-concept levels of the students increase inline with the education level of parents, that the academic self-concept levels of thestudents increase as the family income levels increase, and that there is a positivecorrelation between academic self-concept and achievement since the students? self-concept levels increase as their scores increase.