5. sınıf matematik dersinde gerçekçi matematik eğitimi destekli öğretimin öğrenci başarısına, tutumuna ve matematik öz bildirimine etkisi
The effects of realistic mathematics education on student's achivements, attitudes and self reports in 5.th grades mathematics lesson.
  1. Tez No: 450180
  2. Yazar: ALİ ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT YETİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçekçi Matematik Eğitimi, Matematik Tutumu, Matematik Öz Bildirimi, Akademik Başarı, Matematik Eğitimi, Realistic Mathematics Education, Mathematics Attitude Scale, Mathematics Self Report Scale, Academic Achievement, Maths Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmasının amacı 5. Sınıf Sayılar ve İşlemler Ünitesinde, Gerçekçi Matematik Eğitimi Destekli Öğretimin, öğrencilerin Akademik Başarılarına, Matematik Tutumlarına ve Öz bildirimlerine etkisini incelemektir. Bu amaçla; rastgele iki sınıf belirlenmiş, Grup Denkliği Başarı testi (GDBT) ile grupların denk olduğu görüldükten sonra sınıflara Öğrenme Alanı Başarı Testi (ÖABT), Matematik Tutum Ölçeği (MTÖ) ve Matematik Öz Bildirim Envanteri (MÖBE) uygulanmış ve ünite öncesi, öğrenme alanıyla ilgili grupların düzeyleri ölçülmüştür. Daha sonra uygulamaya geçilmiş, 7 hafta boyunca Deney grubu Gerçekçi Matematik Eğitimine göre hazırlanmış etkinliklerle, Kontrol grubu ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) programına uygun etkinliklerle Üniteyi işlemişlerdir. Ünite bitiminde Gruplara Öğrenme Alanı Başarı Testi (ÖABT), Matematik Tutum Ölçeği (MTÖ) ve Matematik Öz Bildirim Envanteri (MÖBE) tekrar uygulanmış ve grupların uygulama öncesi verileri ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucu, Doğal Sayılarla İşlemler konusunu Gerçekçi Matematik Eğitimi ile öğrenen öğrencilerin Akademik Başarılarının, Matematik Tutum ve Öz Bildirimlerinin Klasik yöntemle öğrenen öğrencilere göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse the effects of realistic mathematics education on student achievement, attitudes towards mathematics and self-report on the unit 'numbers and operations' for the 5th grades. For this reason two classes were randomly identified. After seeing that the groups were equivalent using the Achievement test of Group Equvialency, Learning Area Achievement Test, Scale of Attitudes towards Mathematics and the Inventory of Mathematics Self-Report were applied to both groups. Afterwards the application was conducted, for 7 weeks the experimental group was taught the unit using the Realistic Mathematics Education activities. On the other hand, the control group was taught the topic using the activities suggested by the Ministry of Education. Learning Area Achievement Test, Scale of Attitudes towards Mathematics and the Inventory of Mathematics Self-Report were conducted again as post-tests, and the results were evaluated by comparing them with the pre-test results. After this comparison, it was seen that the Academic Achievement, the attitudes of students and self report of the students who were taught in accordance with the Realistic Mathematics Education was higher than the students who were taught by classical methods.