Türkiye'de 1990 sonrası uygulanan tarım politikalarının bütçe politikaları çerçevesinde incelenmesi
The evaluation of Turkish post-1990 period agricultural policies within the framework of budgetary policies
- Tez No: 189860
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Politikası, BütçePolitikası, Sübvansiyon, Türkiye, Avrupa Birliği, Agricultural Policies, Budget Policies, Subsidy, Turkey, European Union
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmamız da Türkiye'de önemli bir yere sahip olan tarımsektörü ve sektörde yapılması gerekenlerle 1990 sonrası uygulananTarım Politikaları Bütçe Politikaları çerçevesinde incelenmiştir.Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tarımsektörü ve tarım sektöründe uygulanan kamu mali politikalarına yerverilmiştir. Bu bölümde özellikle tarım sektörüne yapılansübvansiyonların azalması konusu üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, geçmişten günümüze Türkiye'de uygulanantarım politikaları ve uluslararası çerçevede uyguladığımız tarımpolitikaları incelenmiştir ve Avrupa Birliği çerçevesinde önemleüzerinde durulan tarım sektörünün bu süreç içinde yapmasıgerekenler anlatılmıştır.Son bölümde de, tarım sektörüne yapılan yardım vedesteklerin bütçe içindeki yeri ve önemi değerlendirilmiştir.Çalışmamızda, Avrupa Birliği müzakereleri çerçevesindetarıma yapılan desteklerin azaldığı ve Türkiye için önemli bir sektörolmasına karşın Tarım Sektörünün ihmal edildiği sonucuna ulaşmışbulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
In our research, we explored agriculture sector, which has a veryimportant place in Turkey, and things to be done in the sector with post-1990period agricultural policies within the framework of bugdetary policies.Our thesis consists of three sections: In the first section, agriculturesector and public fiscal policies implemented on this sector take place. In thissection, we especially mentioned about declined subsidies on agriculture sector.In the second section, agriculture policies implemented in Turkey and byTurkey in international area from the past to the present have been examined.In this section, measures to be taken by agriculture sector which has a greatimportance in European Union have explained.In the last section, we tried to explain the importance and place of aidsand subsidies on agriculture sector in public budget.In conclusion, we see that subsidies on agriculture under EuropeanUnion negotiations have been declined, and not given enough important toagriculture sector although it is necessory.