Yataklı tedavi kurumunda çalışan hemşirelerin yapısal güçlendirme algısı, beklenen personel devri ve buna ilişkin bir örnek
Structural empowerment perception and anticipated turnover of nurses' of working in inpatient institution and one model related to its
  1. Tez No: 189866
  2. Yazar: AYŞE SAN TURGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İşletme, Nursing, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Hemşire, Personel Devri, İşte tutma
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Hemşirelik alanında, deneyimli hemşirelerin emekliliği ve daha azbireyin mesleğe girmesi ile ciddi bir azalma yaşanmaktadır. Hasta bakımındadaha az hemşirenin mevcut olması nedeniyle, hasta güvenliği geçmişten çokdaha önemli bir kavram durumundadır.Bu araştırmanın amacı, İşyeri Güçlendirme Ölçeği, Beklenen PersonelDevri Ölçeği ve Hemşireleri İşte Tutma İndeksi`nin Türk toplumu için geçerlikve güvenirliğini incelemektir. Araştırma metodolojik türde bir çalışmadır ve birüniversite hastanesinde görev yapan 252 hemşire ile yürütülmüştür. Hemşirelikİşyeri Güçlendirme Ölçeği 19 maddeden oluşmakta ve ortalaması orta düzeyde,Beklenen Personel Devri Ölçeği 12 maddeden oluşmakta, ortalama puanı 3.5,Hemşireleri İşte Tutma İndeksi 6 maddeden oluşmakta ve cevapların ortalamapuanı 5.4 olarak saptanmıştır. Ölçekler kapsam geçerliği yönünden sınanmakiçin 7 uzman tarafından incelenmiştir. Ölçeklerin iç tutarlılığını test etmek içinCronbach Alpha katsayısı belirlenmiştir. Hemşirelik İşyeri Güçlendirme Ölçeği,Beklenen Personel Devri Ölçeği ve Hemşireleri İşte Tutma İndeksi CronbachAlpha değerleri sırası ile 0.90, 0.89 ve 0.70 olarak elde edilmiştir.Sonuç olarak, araştırmada kullanılan ölçeklerin oldukça yeterli, geçerlive güvenilir araçlar olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nursing once again faces a serious shortage of nurses as experienced nursesapproach retirement and fewer individuals enter the profession. Patient safety is amajor concern in this context in which fewer nurses are available to care for patientswith much higher acuity than in the past.The aim of this study was to examine validity and reliability of Turkish form of?Nursing Work Empowerment Scale?, ?Anticipated Turnover Scale? and ?Nurses`Retention Index?. This is a methodological study. This study was conducted atUniversity Hospital with 252 nurses. Nursing Work Empowerment Scale included 19items and resulted in a mean score level of moderate, Anticipated Turnover Scale 12items and resulted in a mean score of 3.5 and Nurses` Retention Index six items and themeans response was 5.4. These scales were examined by 7 experts to verify its contentvalidity. To determine the internal consistency for these scales, Coefficient Alpha wasobtained. ?Nursing Work Empowerment Scale?, ?Anticipated Turnover Scale? and?Nurses` Retention Index? had been obtained as 0.90, 0.89 and 0.70 of the Cronbachalpha coefficients respectively.As a result it has found that scales of used in study were sufficiently valid andreliable instruments.Key World: 1- Empowerment 2- Nurse 3- Turnover 4- Retantion