Strateji formülasyonu: Swot analizi, kurumsal karne, kalite fonksiyon yayılımı, Sun Tzu'nun işletme yönetimi stratejilerinin bütünleştirilmesi üzerine bir çalışma
Strategy formulation : A study about conjoining Swot analysis, balanced scorecard, quality function deployment and Sun Tzu's business management strategies
- Tez No: 189894
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik planlama, Swot analizi, Kurumsal Karne, Strategic planning, Swot Analysis, Balanced Scorecard, QualityFunction Deployment, Sun Tzu?s Business Management Strategies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Swot analizi, Kurumsal Karne ve Kalite FonksiyonYayılımı (KFY) tekniklerinin bütünleştirilerek stratejik planlamada nasılkullanılabileceği incelenmiştir. Swot analizi ve Kurumsal Karne `nin stratejikplanlamada kullanılmasıyla ilgili bir çok çalışma yapılmıştır.KFY tekniği isedaha çok ürün tasarımında kullanılmıştır.Bu çalışmada bütün bu tekniklerinbütünleştirilmesi, ve özellikle KFY'nın ürün tasarımı dışında farklı bir alandakullanılması amaçlanmıştır. Sun Tzu'nun Savaş Sanatı bunlara ilave olarakdaha yapısal bir strateji formülasyonunu sağlar. SWOT matrisinin, KurumsalKarne ile birleştirilmesi sistematik yönetim sistemini oluşturur. SWOT matrisiKurumsal Karne' yi oluşturan farklı bakış açıları için kritik başarı faktörleriniaçıkça tanımlar. Bu metod, Kurumsal Karne'yi oluştururken daha sıkkullanılan beyin fırtınası ve sezgilere dayalı karar verme yerine daha yapısalbir yaklaşımdır. Bir sonraki adım ise KFY metodolojisinin Kurumsal Karneözellikleri ile birleştirilmesidir. Kurumsal Karne özellikleri ?ne'ler? olarakyatay düzlemde yer alırken Sun Tzu'nun İşletme Yönetimi Stratejileri?Nasıl'lar? olarak dikey düzlemde kalite evinde yer alır.KFY matrisininyapısında bunlar arasındaki ilişkilerde yer alır. Bu düşünce yaklaşımıkullanarak şirketler, işletme strateji planlarını geliştirebilirler.Bu düşüncedenyola çıkarak Görteks Tekstil atölyesinde stratejik planlama çalışması yapılmışve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, how we use the combination of Balanced Scorecard (BSC),SWOT analysis and Quality Function Deployment (QFD) in strategic planning isexplored. There are lots of study about SWOT analysis and Balanced Scorecard instrategic planning. QFD technique is especially use design of product. In thisstudy, our purpose is how all of these techniques are combined and using QFDtechnique different area from product design. Sun Tzu?s Art of War is furtherincorporated to develop a more structured strategic formulation. Conjoining theSWOT matrix with the balanced scorecard makes a systematic strategicmanagement system. The SWOT matrix clearly identifies the critical successfactors that can be implented into the identification of the different aspects towardthe balanced scorecard. It is, therefore, a more structural approach in setting upthe foundation of the balanced scorecard; instead of via gut feeling or bybrainstorming. The next step is use the quality function deployment with thebalanced scorecard attributes identified as the ?What?s? on the vertical axis, andthe major strategies of ?The Art of Business Management? Sun Tzu?s as thehorizontal ?How's? axis. The relationship is then studied in the body of the QFDmatrix. Using this approach to develop their corporate business strategic plan.Using this approach , there was a study about strategic planning at Görteks textilestudio and the results obtained have been evaluated.