The effects of strategic management practices on organizational performance in banking industry in Palestine
Filistin'de bankacılık sektöründe stratejik yönetim uygulamalarının örgütsel performansa etkileri
  1. Tez No: 819315
  2. Yazar: SHAAS S. A. ZIDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TINAZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strategic Management, Organisational Performance, Environmental Scanning, Strategy Formulation, Strategic Implementation, Strategic Evaluation, Stratejik Yönetim, Örgütsel Performans, Çevre Taraması, Strateji Formülasyonu, Stratejik Uygulama, Stratejik Değerlendirme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
This study investigates the impact of strategic management practices on organizational performance in Palestinian banks. The research objectives included assessing the influence of environmental scanning, strategy formulation, strategic implementation, and strategic evaluation on organizational performance, as well as measuring employees' opinions regarding these practices. A quantitative research design was employed, with data collected through questionnaires from a sample of 340 employees in Palestinian banks. The data was analysed using descriptive statistics, measurement model analysis, and structural model analysis. The results revealed significant and positive relationships between all strategic management practices and organizational performance, with strategic evaluation having the strongest influence. The findings also indicated that employees' perceptions of these practices were moderate to high, suggesting room for improvement. The theoretical contribution of this study lies in its exploration of strategic management practices in Palestinian banks, which can help to expand the understanding of these practices in a unique context. Practically, the study provides valuable insights for bank managers and policymakers to enhance their strategic management processes, ultimately improving organizational performance. Limitations of the study include its cross-sectional design, reliance on self-reported data, and potential cultural differences within the Palestinian context. Future research is recommended to explore the impact of other factors on organizational performance, conduct longitudinal studies, and investigate the moderating effects of contextual variables.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, Filistin bankalarındaki stratejik yönetim uygulamalarının örgütsel performans üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma amaçları, çevresel tarama, strateji oluşturma, stratejik uygulama ve stratejik değerlendirme etkinliklerinin örgütsel performans üzerindeki etkisini değerlendirmeyi ve çalışanların bu uygulamalar hakkındaki görüşlerini ölçmeyi içermektedir. Nicel bir araştırma yöntemi kullanılmış olup, Filistin bankalarındaki 340 çalışandan oluşan bir örneklem üzerinden anketler yoluyla veri toplanmıştır. Veriler, betimleyici istatistikler, ölçüm modeli analizi ve yapısal model analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, tüm stratejik yönetim uygulamaları ve örgütsel performans arasında anlamlı ve olumlu ilişkiler ortaya çıkarmıştır; stratejik değerlendirme en güçlü etkiye sahip olarak bulunmuştur. Bulgular ayrıca, çalışanların bu uygulamaları orta ila yüksek düzeyde algıladıklarını ve gelişmeye açık olduklarını göstermektedir. Bu çalışmanın teorik katkısı, Filistin bankalarındaki stratejik yönetim uygulamalarının incelenmesinde yatar ve bu uygulamaların benzersiz bir bağlamda anlaşılmasını genişletmeye yardımcı olabilir. Kısacası, çalışma, banka yöneticileri ve politika yapıcılar için stratejik yönetim süreçlerini geliştirerek, nihayetinde örgütsel performansı artırmalarına yönelik değerli içgörüler sunmaktadır. Çalışmanın sınırlılıkları arasında kesitsel tasarımı, kendini bildiren verilere dayanması ve Filistin bağlamında potansiyel kültürel farklılıklar yer almaktadır. Gelecekteki araştırmalar, örgütsel performans üzerindeki diğer faktörlerin etkisini keşfetmeye, uzun dönemli çalışmalar yapmaya ve bağlamsal değişkenlerin düzenleyici etkilerini araştırmaya yönlendirilmelidir.