Konaklama işletmelerinde işgören motivasyonu ve motivasyonun iş doyumuna etkileri İzmir'deki 5 ve 4 yıldızlı otellere yönelik bir uygulama
Personnel motivation and the effects of motivation on job satisfaction in the hospitality organizations' an application on 5 and 4 star hotels in İzmir
  1. Tez No: 189896
  2. Yazar: BORAN TOKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN İÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Turizm, İşletme, Psychology, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İş Doyumu, Özendirme Araçları, Turizm Sektörü, Konaklama İşletmeleri, Motivation, Job Satisfaction, Incentive Tools, TourismSector, Hospitality Organizations
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
Emek-yoğun bir sektör olan turizm sektöründe yer alan konaklamaişletmelerinde hizmeti satın alan müşteri ile hizmeti sunan işgörenin iç içe, yüzyüze olmasından dolayı işgücü ve özellikle de iş doyumu büyük önemtaşımaktadır. Çünkü, konaklama işletmelerinde işgörenlerin iş doyumu,müşterinin memnuniyeti, hizmetin kalitesi ve dolayısıyla da işletmeninbaşarısına doğrudan etki etmektedir.Yapılan araştırmalar, işgörenlerin motivasyonunu arttıran etkenlerle işdoyumu arasında bir ilişki bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle,işgören doyumunu sağlamak için onların motivasyonuna büyük önem vermekgerekmektedir. İşgörenlerin motivasyonunu ise en etkili biçimde onlarınihtiyaçlarına yönelik olan özendirme araçları ile sağlamak mümkündür.Bu çerçevede araştırmanın amacı, konaklama işletmelerindemotivasyonun ve bu amaçla kullanılan özendirme araçlarının işgörenlerin işdoyumuna olan etkilerinin saptanıp, analiz edilmesidir. Bu temel amaçdoğrultusunda, öncelikle motivasyon ve iş doyumu konuları ile bu konulardayapılan araştırmalar ele alınmıştır. Konu, konaklama işletmeleri açısından,İzmir'deki beş ve dört yıldızlı otel işletmelerinin işgörenleri üzerinde,motivasyon ve motivasyonda kullanılan özendirme araçlarının iş doyumunaetkisinin saptanmasına yönelik bir alan araştırması ile incelenmiştir. Araştırmasonucunda ise konaklama işletmelerinde ekonomik, sosyal, psikolojik veörgütsel-yönetsel olmak üzere dört grup altında toplanan özendirme araçlarınıniş doyumu ile ilişkilerinin ve etkilerinin önemli düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Labor and job satisfaction in particular do have great importance in thehospitality organizations within tourism sector, as a labor intensive industry, ascustomers receiving the service and the staff providing the service are in a face-to-face relation. Because personnel?s job satisfaction in the hospitalityorganizations has a direct impact on customer?s satisfaction, service quality,and achievement of the firm.The studies done in this field indicate that there is a relationship betweenthe factors that increase the motivation of the personnel and job satisfaction.Thus, it is important that personnel motivation should be given greatimportance in order to achieve job satisfaction. On the other hand, it would bepossible to achieve the most effective personnel motivation by means ofincentive tools oriented at their needs.In this framework, the purpose of this study is to determine and analyzethe effects of motivation and incentive tools used in the hospitality organizationson job satisfaction of personnel. To this end, firstly the studies carried out onmotivation and job satisfaction have been examined. The subject has beenexamined through a field study covering the personel employed at five and four-star hospitality organizations in Izmir in order to identify the effect ofmotivation and incentive tools on job satisfaction. In this study, it has beenfound that there is a great relationship between the incentive tools - that can beclassified under four groups in the hospitality organizations as economic, social,psychological and organizational-managerial tools-and job satisfaction, andthat they do have great impact on it.