İhracatın geliştirilmesinde fuar, sergi ve panayırlara yönelik mali teşviklerin etkinliği (1990-2005 dönemi analizi)
The effectiveness of financial subsidies towards fairs and exhibitions in the development of exports analysis of the period between 1990-2005)
- Tez No: 189897
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA SAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: 1) Fuar5) Fuar Teşviklerinin İhracatYardımları 4) Fuar TeşvikleriÜzerindeki Etkisi, Fair, Export, State Aids Toward Export, FairSubsisies Grants, Impact of Fair Grants on Export
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Devletler, temel hedefleri olan ekonomik kalkınma ve sosyal refahısağlamak için politikalar üretmekte, bu politikalar çerçevesinde yatırım ve dışticaret konuları başta olmak üzere çeşitli teşvik tedbirleri uygulamaktadır. 24Ocak 1980'de ithal ikamesine dayalı büyüme stratejisinden ihracata dayalıbüyüme modeline geçiş yapan ülkemizde de bu tarihten sonra ihracata yönelikyardımlar ağırlık kazanmıştır. Yaklaşık 25 yıldır uygulanan ihracat teşviklerisayesinde Türkiye'nin ihracatı 25 kat artmıştır.Fuarlar, ihracatın artırılmasında en güçlü yöntemlerden biri olmanınyanında düzenleyici ülkenin ekonomisine büyük katkılar da yapmaktadır. 21.yüzyılın son çeyreğinde etkili bir ticari araç olarak hayatımızda yoğun birşekilde görmeye başladığımız bu etkinlikler, günümüzde bazı ülkelerinlokomotif sektörü haline gelmiştir. Ülkemizde 1994 yılında fuarorganizasyonlarına mali teşvikler verilmeye başlamıştır. İhracata yönelikdevlet yardımları kapsamında fuar katılımcılarına dağıtılan teşvikler sayesindeülke genelinde onbinlerce şirket fuarlarda stand açmıştır. Fuar katılımlarınındesteklenmesi suretiyle ihracat rakamlarının yükseltilmeye çalışılmasıyalnızca Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde değil, Almanya, Fransa,İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde de yoğun olarak kullanılan bir yöntemdir.Ülkemizde uygulanan fuar teşviklerinin ihracat üzerindeki etkisininaraştırılması, aksayan yönlerinin ortaya çıkarılması, desteklerin etkinliğininartırılması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmamızda fuarlara katılanişletmelere mali destek veren Dış Ticaret Müsteşarlığı ve diğer kuruluşlarınuygulamaları incelenmiş, teşvik rakamları ile ihracat rakamları arasındakietkileşim analiz edilmiştir. Söz konusu incelemenin teorik altyapısınıoluşturmak amacıyla devletin ihracata yönelik yardımları bir bütün halindeaçıklandıktan sonra fuar kavramı tanıtılmış, geçmişten günümüze Türkiye'deve dünyada bu alanda yaşanan gelişmeler özetlenmiş ve fuarcılık sektörününTürkiye'deki durumu rakamlarla ortaya konmuştur.2) İhracat 3) İhracata Yönelik Devlet
Özet (Çeviri)
States develop policies with the aim of providing economicdevelopment and social welfare which are their basic targets and within thesepolicies they apply various incentive measures, mainly in the fields ofinvestment and foreign trade. Aids toward exports gained weight ever sinceour country shifted from a growth strategy based on import substitution to agrowth model based on export on January 24th 1980. Turkey?s exportsincreased 25 times via export subsidies applied for approximately 25 years.Fairs, besides being one of the a strongest methods in the increase ofexport, provide huge contributions to the economy of the organizer country.These events which we started to see more intensely as an effectivecommercial tool in the last quarter of the 21st century, became nowadays themilestone in some countries. Financial incentives toward fairs have beeninitiated in 1994 in our country. Ten thousands of companies opened theirstands in exhibitions across the country thanks to the incentives distributedto the participants within the state aids toward exports. The increase of exportfigures by supporting fairs? participants is a method used not only indeveloping countries like Turkey but also in developed countries such asGermany, France and Great Britain.The analysis of the impact of fair grants on export and the finding ofthe weaknesses are important in the perspective of increasing theeffectiveness of subsidies. In this thesis, the applications of theUndersecretary of Foreign Trade and other institutions which provide financialsupports to companies that participate in fairs are studied and the interactionbetween incentive figures and export figures are also analyzed. After exposingthe state aids in exports as a whole with the aim of forming the theoreticalinfrastructure of this study, the notion of fairs is introduced, the developmentfrom the past until today in this field in Turkey and worldwide is summarizedand the situation of the fairs sector in Turkey is exposed in figures.