Tüketici davranışları açısından stratejik pazar konumlandırması ve Piyale'nin konumlandırma çalışmalarının incelenmesi
Strategic market positioning from the point of view of consumer behavior and examining positioning operations of Piyale
- Tez No: 189911
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER BAYBARS TEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konumlandırma, Yeniden Konumlandırma, StratejikPazarlama, Tüketici Davranışları, Hedefli Pazarlama, Positioning, Repositioning, Strategic Marketing, Consumer Behavior, Targeted Marketing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Her geçen gün piyasada aynı ihtiyacı karşılamaya yönelik rakip sayısıartmaktadır. Bunun sonucu baş edilemez duruma gelen rekabet, müşterilerinsatın alma kararlarına olumsuz etki etmektedir. Firmalar sundukları değerlerhakkında sürekli bilgi aktarmaya çalışırken, müşteriler tarafından bakıldığındadurum şaşkınlık yaratacak derecede karmaşık görünmektedir. Bilgibombardımanına maruz kalan müşteriler algılarını gereksiz olduğunudüşündüğü bir sürü bilgiye kapatırken, arada bir o kadar da gerçekten önemliolan bilgi hedefe ulaşamadan kaybolup gitmektedir.Hayatta kalmak için firmaların elindeki en etkili silah pazarakonumlanmaktır. Pazarın bütününe belirginleşmemiş bir kimlikle ulaşmayaçalışmak yerine firma ile arasındaki karlı ilişkiyi maksimize edebilecek pazarındaha küçük bir bölümünü seçmek ve tüm detaylarını tanımak ilk adımdır. Buküçük bölüm hedeflenerek doğru kanallardan doğru mesajlarla iletişimkurmak, sunulan değerle ilgili doğru, kabul edilebilir vaatlerde bulunmak iseikinci adımı oluşturur. Söz konusu vaatlerin sunulan değerle desteklenmesi vedoğrulanması ise müşterinin güvenini kazanmanın tek yoludur. Fakatfirmaları/markaları bir adım öne çıkarmak için yapılacak iş, farklılaşmaktır vebu farklı yeri korumaktır. Bunun yolu, müşterilerin zihinlerinde bir yerkapmaktır. Müşteriler her marka ile ilgili bir imaj geliştirirler. Bu kadar önemlibir konuda müşterileri kendi haline bırakmak yerine hem marka hem müşteriiçin önemli özellikler üzerine imaj geliştirmek ve zaman içinde bu imajı yenitutmak gerekir. Böylece marka sahip olduğu farklı konum sayesinde artanrekabet karşısında mücadele edebilecektir.Gıda sektörü rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerdendir. Pazardayer alan firmaların her geçen gün yeni ürünler sunmasının yanı sıra, rekabeteyepyeni firmalar da dahil olabilmektedir. Bu nedenle, aynı ürün kategorisindeyarışan çok sayıdaki marka arasından seçilebilmek için, müşterinin gözündefarklılaşmış olmak en önemli etkendir.
Özet (Çeviri)
Number of competitors which satisfy the same need, is increasing dayby day. As a result of this, competition that is not to be able to succeed, has abad affect on customers? buying decisions. While the firms are trying to giveinformation about the value, they offer, in the side of customers, the situationis so complicated and making them confused. Customers who are exposed toinformation bombing, close their perception to too much information, so somenecessary offers can?t reach to the target.The most effective arm to survive is positioning to market,. Instead oftrying to reach to whole market with the identification that is not clear,selecting smaller segment, that can maximize the mutual benefit between firmand market, and learning all details is the first step. Communicating by rightchannels and right messages with this targeted segment, and promisingacceptable value is second step. The only way of winning their trust is toconfirm the promise with the value. For becoming a leader, the only thing isdifferentiation and save this different position. That can be done bypositioning to a place in consumer?s mind. They improve images for everybrands. Instead of leaving themselves, marketers should improve and keepfresh the image that is important for both buyers and sellers. So that brandwhich has different position can challange to growing competition.Food sector is the one of the most competitive sectors. Beside ofcurrent firms offer new products, young firms are also included in thecompetition. Because of this, to be able to be sellected between a lot ofbrands that are competing in the same category, differentiating in theconsumers? eyes is the most important factor.