Toplam verimli bakım çalışmalarında 5s'in önemi ve uygulanması
The Importance of 5s in total productive maintenance activities and an application of 5s
- Tez No: 189917
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TVB, Sıfır Hata, Ekipman, TPM, Zero Defects, Equipment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Global ekonomik şartlar, 90'lı yılların başından itibaren, şirketleri tümfaaliyetlerinde değişimlere zorlamaya başlamış; kalite ve verimlilik ve önemkazanmıştır. Globalleşen ekonomide, şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri; onlarınyeniliklere ve gelişmelere hızlı reaksiyon gösterebilmelerine bağlıdır. Bu gelişim faaliyetiiçinde ekipman bakımı alanında dinamik ve verimli bir sistemin kurulması, yapılmasıgereken faaliyetlerden birisidir.Literatürde“ Toplam Verimli Yönetim”anlamına da gelen TVB esas olarak;makine operatörlerinin bakım faaliyetlerini üstlenmesini böylelikle ekipmanverimliliğinin artmasını hedefler. TVB ekipman verimliliğini engelleyen 6 büyük kayıpile mücadele eder. TVB'nin hedefi önce sıfır duruş, sonra sıfır hatadır.TVB'nin ön adımı olan 5S, işyeri temizlik düzenine çalışanların katılımınısağlayan sistematik bir yaklaşımdır. Diğer iyileştirme fırsatları için zemin hazırlayan 5Siyileştirmede öncelik taşıyan temel bir kavramdır. 5S'in hedeflediği temiz ve düzenli birçalışma ortamının iş güvenliği, kalite, verimlilik ve moral üzerinde olumlu etkilerivardır.Bu çalışmada TVB ve TVB'nin ön adımı olan 5S ayrıntılı bir şekilde incelenmişve Dönmez Debriyaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ndeki 5S uygulaması anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since from the beginning of 90s, the global economic conditions had forcedcompanies for rapid changes in all activities. Quality and productivity had gainedimportance. In this global economy, the survival of companies depends on their abilityto rapidly innovate and improve. To create a dynamic and productive maintenancesystem is one of the precautions, which should be taken in these transformation andimprovement activities.TPM; also called ? Total Productive Management ? in literature aims at machineoperators to handle maintenance activities thus equipment efficiency will increase. TPMfights with 6 big losses which prevents equipment efficiency. TPM aims to reach zerostoppages and then zero defects.5S, ? The first step of TPM ?, is a systematic approach which leads employees to beinvolved in housekeeping activities. 5S which creates a starting point for otherimprovements, has the most priority in all improvements. A working atmosphere wherecleanliness and orderliness are dominant has positive impacts on safety, quality,productivity and moral factors.In this study, TVB and it?s first step 5S are examined in detail and the applicationof 5S in Dönmez Clutch A.Ş. is explained.