1914-1918 Osmanlı/Avusturya-Macaristan imparatorluğu ilişkileri
The relationships of Austria-Hungary Empire and Ottoman between 1914-1918
- Tez No: 189918
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savası, Osmanlı Devleti, Avusturya- Macaristan mparatorlugu, Enver Pasa, Pallavicini, Pomiankowiski
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
XVI. yüzyılın ilk çeyreginde ilk kez karsı karsıya gelen Osmanlı Devleti ile Avusturya arasındaki iliskilerin esasını Macaristan ve Balkanlardaki çıkar çatısması olusturmaktadır. XIX. yüzyılda Rusya'nın Balkanlarda etkili olmaya çalısması üzerine, Avusturya artık diplomaside Osmanlı Devleti ile isbirligi içerisine girmistir. 1866'da Avusturya mparatoru, Macar tacını giyerek Avusturya ve Macaristan'ın birlestigini ilan etmistir. Avusturya-Macaristan'ın 1908'de Bosna-Hersek'i ilhak etmesi, Trablusgarp ve Balkan Savasları'ndaki pasif tutumu, Osmanlı Devletini Birinci Dünya Savası öncesi Avusturya-Macaristan'la arasında mesafe yaratmıstır. Birinci Dünya Savası'nın engellenemez bir yola girmesi üzerine Osmanlı Devleti kaybettiklerini kısmen de olsa elde etme adına ittifak kurma çalısmalarına basladı. tilaf Devletleri'nden olumlu yanıt alamayan Osmanlı Devleti ttifak Devletleri'yle müzakerelere baslamıs, sonuçta bu blokta yer almıstır. Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan mparatorlugu ile savas öncesi pek de olumlu iliskiler kurmamıstı. Ancak savas basladıktan sonra yogun iliskiler içerisine girmistir. Avusturya-Macaristan, Dogu ve Osmanlı politikası çerçevesinde Osmanlı sınırlarında faaliyetlerde bulunmustur. 1914-1918 yılları arasında yaptıgı yardımlarla Osmanlı Devleti'nin savas yükünü bir nebze de olsa hafifletmistir. Bu baglamda öncelikle Obüs ve Havan bataryaları, motorize birlikler, saglık ekipleri, askeri teknik personel ve kayak egitmenleri göndermistir. Osmanlı Devleti de en seçkin askerlerini Avrupa savas alanlarına göndererek üzerine düseni yapmıstır. Avusturya-Macaristan, ekonomik ve kültürel alanlarda yaptıgı faaliyetlerle de Osmanlı topraklarında Almanya ile rekabet etmeye çalısmıs, kısmen de basarılı olmustur. mparator ve mparatoriçenin stanbul ziyaretleri, Osmanlı Devleti'ni ne kadar önemsediklerini göstermistir. ttifak Devletleri'nin savası kaybetmesi ve imzalanan Mondros Mütarekesi'nin 25. maddesi geregi Avusturya-Macaristan Büyükelçiligi, Askeri Atasesi, askeri yetkili ve birlikleri memleketlerine dönmüslerdir.
Özet (Çeviri)
The base of relationships between Ottoman Empire and Austria, having met in the first quarter of 19th century for the first time, is constituted by prafit conflict in Hungary and Balkans, Since Russia tries to be powerful in Balkans, Ottoman Empire cooperates with Austria in politics. In 1866 the emperor of Austria wedring Hungarian crown, declares that Austria and Hungary are united. The fact that Austria-Hungary invades Bosnia-Herzegovina in 1918 and its passive attitude in Balkan War distance Ottoman Empire from Austria-Hungary before First World War. As First World War is inevitable, Ottoman Empire tries to establish alliance for the sake of getting back what he has lost. Ottoman Empire, not having been able to get a positive answer from Mutual states, starts to negatiate with alliance states, and eventually he takes place in this group. Ottoman Empire doesn?t have good relationships with Austria-Hungary Empire before thi war. Homewer, he has intensive relationships after the war breaks out. Austria-Hungary is active in Ottoman borders for the sake of his East and Ottoman politics. He relieves the heavy burden of Ottoman State by means of his helps between 1914-1918. Firstly he sends Howitzer shell and mortar batary, motorize troops, health stuff, military technical stuff and ski trainers. As for Ottoman Empire he does his best by sending his good soldiers to European war zones. Austria-Hungary Empire tries to compete with Germany in economical and cultural areas and he partially succeeds in doing it. The emperor?s and queen?s visit of stanbul shows how they give importance to Ottoman Empire. Since alliance states lose the war and as a result of 25th matter of Mudros Pact, Austria-Hungary Ambassadorship, Millitary Attache, millitary authorities and troops return to their country.