Organik tarım ürünleri pazarlaması ve uygulamalar
Marketing of the organic agriculture products and applications
  1. Tez No: 189929
  2. Yazar: ZAHİDE KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ESİN KÜHEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Pazarlama Bileşenleri, Organik Pazarlar, Organic Agriculture, Organic Marketing Mix, Organic Markets
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Dünyada nüfus ve sanayileşme hızla arttıkça, insan sağlığı ve çevre ileilgili sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların en önemlilerindenbirisi; tarımda üretim artışını sağlamak ve tarımsal ürün talebini karşılamakiçin çok çeşitli kimyasalların yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmışolmasıdır. Organik tarım, insan sağlığı ve çevreyi korumak ve kimyasalkullanımından kaynaklanan problemleri azaltmak amacıyla kullanılan birüretim metodudur. Bu metotta kimyasallar kullanılmaz ve üretimden tüketimekadar organik tarımın her aşaması kontrollü ve sertifikalıdır.Bu çalışmada, son yıllarda daha fazla önem kazanan organik tarımınDünya'daki ve Türkiye'deki gelişimi ve organik tarım ürünlerininpazarlanması incelenmiştir. Dünya'da ve Türkiye'de tüketici tercihleri, organiktarım ürünlerinin dağıtım kanalları ve organik tarım ürünleri pazarbüyüklükleri araştırılmıştır. Organik tarım ürünleri pazarlamasında, organiktarım ürünleri ile ilgili hedef pazarın belirlenmesi ve organik tarım ürünleripazarlama bileşenleri incelenmiştir. Ayrıca uygulama kısmında, Türkiye'dekibazı süpermarket zincirlerinde organik tarım ürünlerinin pazarlanmasıincelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While population and industrialization have been growing rapidly in theworld, they have brought the problems related to health of human and theenvironment together with them. One of the most significant of these problemsis the widespread use of various chemicals in agriculture in order to obtain theincrease in production and to meet the demand for agricultural products.Organic Agriculture is a production method that is used to protect humanhealth & the environment, and to reduce the problems which stam from usingchemicals. In this method; no chemical substances are used and fromproduction to consumption every stage of the organic agriculture is certificatedand under control.In this study, the development of organic agriculture which has gainedmore importance in recent years in the world and Turkey and the marketing oforganic agriculture products have been examined. Consumer preferences,distribution channels of the organic agriculture products and market sizes ofthe organic agriculture products have been researched in the world and Turkey.In marketing of the organic agriculture products, determining the targetmarket about organic agriculture products and the marketing mix of organicagriculture products have been examined. In addition to these, in theapplication stage, marketing of the organic agriculture products at somesupermarket chains have been investigated.