Eğitim ve araştırma hastanelerinde bilgi sistemi analizi: Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Information system analysis in training and research hospitals: Sample for Atatürk Training and Research Hospital
- Tez No: 189928
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMÜR TİMURCANDAY ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sistem Analizi, Bilgi Sistemleri, Bilgi Sistemi Performansı, Hastane, Hastane Bilgi Sistemleri, System Analysis, Information Systems, The Performance of the Information System, Hospital, Hospital Information Systems
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde artan rekabet koşulları, işletmelerin daha verimliyönetilmeleri konusunda yeni ve etkin yönetim araçlarının araştırılmasınaneden olmuştur. İşletmelerde yönetimler, karar almada doğru, eksiksiz, tamzamanında ve istedikleri miktarda bilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu bilgiyisağlamalarına yardımcı olacak bir bilgi sisteminin kurulması gereklidir.Kurulan bilgi sisteminin, yöneticiler tarafından etkin bir biçimde kullanımınısağlamak son derece önem taşımaktadır.Sağlık sektörünün özellikle hastanelerin verdiği hizmetlerin önemi veyoğunluğu gereği bilgi sistemi kullanımı kaçınılmazdır. Bilgiye hızlı ulaşmanınve etkin kullanmanın hem yönetsel fonksiyonlar hem de sağlık hizmetiaçısından hayati önemi vardır.Bu çalışmada eğitim ve araştırma hastaneleri bilgi sistemi analizi, örnekolarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmıştır. Atatürk Eğitimve Araştırma Hastanesi'nin sistemi ve bilgi sistemi, sistem yaklaşımı ile analizedilerek ve mevcut bilgi sisteminin performans ölçümü yapılarak, hastaneninbilgi sisteminin geliştirilmesi için öneriler sunulması amaçlanmıştır.Çalışma iki bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde, bilgi sistemleri,hastaneler ve hastane bilgi sistemleri incelenmiştir. İkinci bölümde mevcuthastane sistemi ve hastane bilgi sistemi analiz edilmiş ve mevcut bilgisisteminin performansının değerlendirilmesi için, anket çalışması yapılarakkullanıcı memnuniyeti ölçülmüştür. Sonuç bölümünde, yapılan analiz veperformans ölçümü sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek, AtatürkEğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bilgi sisteminin geliştirilmesi için önerilersunulmuştur.Çalışmada yapılan analiz ve anket sonucunda hastane bilgisistemlerinin, eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti açısından vazgeçilmezolduğu görülmüştür. Hastaneler, bilgi sistemlerini gelişen teknoloji ve artanhizmet taleplerine göre sürekli geliştirmelidir. Performansı arttırmak içinkullanıcı memnuniyeti önemli olduğundan kullanıcılar mutlaka bilgi sistemigeliştirme sürecine dâhil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The increasing competitive conditions have caused establishmentsto search for new and more effective management means for the sake of moreefficient administration. While making decisions, administrations in theestablishments need true and complete information just on time and as muchas they need. Thus, an information system, which would enable them toobtain this information, is necessary. It is of utmost importance that thisestablished information is rendered applicable by the administrators.Due to the importance and intensity of the services, which healthsector and especially hospitals provide, employment of information system isunavoidable. Ready access and efficient employment of information is lifeimportant with respect to both the administrative functions and the healthservices.This study had been carried out at Atatürk Training and ResearchHospital as a sample of Training and Research Hospitals. By analyzing thehospital systems and present information system and measuring theperformance of the information system at Atatürk Training and ResearchHospital, it had been aimed to present suggestions for the improvement ofhospital information system.The study had been discussed in two sections. In the first sectioninformation systems, hospitals and hospital information system had beeninvestigated. In the second section present hospital system and hospitalinformation system had been analyzed and for the evaluation of presentinformation system, user satisfaction had been measured by conducting asurvey. In the conclusion section by evaluating the information that wereprovided as a result of the analysis and performance measurement, proposalshad been presented for the improvement of the information system at AtatürkTraining and Research Hospital.As a result of the analysis and the survey conducted in this study, ithad been concluded that the hospital information systems are inevitable foreducation research and health services. Hospitals are to continuouslyimprove their information systems according to the developing technologyand increasing service demands. As user satisfaction is important in order toincrease the performance, users are to be included into the developmentperiod of information system.