Bankacılık işlemlerinin vergisel boyutu ve kredi fiyatlandırmasına etkisi
The taxation dimension of banking proceedings and its influence on credit valuation
  1. Tez No: 189954
  2. Yazar: MUSTAFA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF KILDIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Krediler, Vergiler, Maliyet, Bankalar, Credits, Taxes, Cost, Banks
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bir ülke ekonomisi açısından bankacılık sektörü en önemli sektörlerdenbirisidir. Güçlü ve kalıcı ekonomik istikrar ancak etkin ve güçlü bankacılıksektörü ile mümkün olmaktadır.Bankacılık sektörünün temel işlevi aracılık etmektir. Sözkonusu aracılıkfon arz edenlerle fon talep edenler arasında gerçekleşmektedir. Bankalararacılık dışında fon transferi, tahsilat işlemleri, ödemeler gibi işlemleriyapmakla birlikte temel görevi aracılık etmektir.Temel işlevi aracılık olan bankacılık sektörü, sözkonusu işlevini yerinegetirme sürecinde vergisel yük ve yükümlülüklere tabi olmaktadır. Vergiselyük ve yükümlülüklerin yüksek olması bankaların etkin bankacılık yapmasınaengel teşkil etmektedir.Türk bankacılık sektörü 20 yılı aşkın süredir yüksek enflasyonsürecinden sonra düşen veya düşmeye devam eden enflasyon sürecinegirmiştir. Düşen enflasyon oranlarına bağlı olarak inen reel faizler bankalarıetkin bankacılık yapmaya itmektedir. Etkin bankacılık ise düşük aracılıkmaliyetleri ile mümkün olmaktadır.Ülkemizde, 2002 yılı genel seçimleri ile birlikte siyasi ve ekonomikistikrar yakalanmıştır. İnen reel faizlerle birlikte kaybedilen kar marjlarıbankaları etkin bankacılık yapma arayısına itmiştir. Aracılık maliyetleri gözdengeçirilerek bankaların tabi olduğu birtakım aracılık maliyetleri ortadankaldırılmıştır. Ancak hala bankalar üzerinde yüksek denecek kadar aracılıkmaliyetleri bulunmaktadır. Fon arzedenlere ödenen faizler ile fon talepedenlerden alınan faizler arasında vergisel yük ve yükümlülüklerdenkaynaklanan önemli farklar bulunmaktadır. Sözkonusu durum gerek fonarzedenleri gerekse fon talep edenleri bankacılık sektörü dışında başkaarayışlara itmektedir.Sağlanan ekonomik istikrarın devamı açısından bankalar üzerindekiaracılık maliyetlerin kaldırılmasında bozucu etkisi olan işlem vergilerindenbaşlanılmalıdır. Bankalarda işlemlerin vergilendirilmesi yerine işlemlerin nihaisonucu olan dönem sonlarında elde edilen karların vergiye konu olmasısektörün ve dolayısı ile ekonominin büyemesine katkı sağlayacaktır. Ayrıcaaracılık maliyetlerinin aşağı çekilmesi ile vergi kayıp ve kaçağının çok azolduğu bankacılık sektörü sayesinde kayıtdışılık azalacak, haksız rakebetönlenmiş, kalıcı ve güclü ekonomik istikrar sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
The banking sector is one of the most important sectors in term of theeconomy of a country. Strong and permanent economic stability is possibleonly dynamic and powerful banking sector.The main duty of the banking sector is to mediate. The mediation inquestion becomes a reality between those who supply fund and those whodemand fund. Banks? duty is also to do transaction such as fund transfering,revenue procedures and payings aside from mediation.Banking sector of which main function is to mediate is dependent uponobligations and tax-burden in the process of performing its so-called function.The fact that obligations and tax-burden are high prevents that banks performactive banking. The Turkish banking sector has entered into the process ofinflation which has decreased and has been decreasing after the period ohhigh inflation for more than 20 years. Dynamic banking is, on the other hand,probable with the low mediation costs.In our country, political and economic stability have been reached withthe general elections in 2002. The recorded profit margins and the decreasingreal interests have led the banks to active banking. By being observed themediation costs, some mediation ones upon which bank re dependent havebeen eliminated. Nevertheless, there have been still mediation costs that willbe considered high on banks.There are important differences resulting from obligations and tax-burdens between the interests which are paid to those supplying funds andthe ones paid to those demanding funds. The situation under discussionleads both those supplying funds and those demanding funds to anotherthing except banking sector.It must be started from process taxes which have demolishing effectsin putting away the mediation costs on banks in terms of the continuing of theprovided economic stability. The fact that the profits obtained at the end of theterm which is the final result of the transactions are the subject of tax insteadof the taxation of the transactions in banks will make a contribution to thegrowth of the sector and thus economy. However, unrecorded cases will havereduced, unfair competition will have prevented and lasting and powerfuleconomic stability will have provided via the banking sector in which there islittle tax lost and leakage thanks to decreasing mediation costs.