Üretim kaynakları planlaması (MRPII) ve konfeksiyon işletmelerinde kullanılan enformasyon destek sistemi(EDS) programının uygulanması
Master of degree with thesis manufacturing resources planning(MRPII) and applying information support system (EDS) program in apparel companies
  1. Tez No: 189956
  2. Yazar: NEBAHAT ALEV ÖMERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜZEYME DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon, Üretim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Üretim, mühendisler tarafından bir fiziksel varlık üzerinde onun değeriniartırıcı bir değişiklik yapmak ya da hammadde veya yarı mamulleri mamulhaline getirmek olarak tanımlanabilmektedir.Üretim yönetimi, bir işletmenin elinde bulunan malzeme, makine ve işgücükaynaklarının belirli miktarlardaki mamulün istenen kalitede, istenilenzamanda ve mümkünse en düşük maliyetle üretimini sağlayacak biçimde biraraya getirilmesidir.Üretim yönetiminde MRP, MRPII, ERP başlıca olmak üzere, kullanılanbirçok sistem geliştirilmiştir.MRPII üretim yönetimi sistemleri, kuruluşlardaki her türlü faaliyetinplanlanması ve bu planlar arasında veri alış verişinin sağlanması amacıylaoluşturulmuş bilgisayar ağlarına dayalı sistemlerdir. Bu planların uygulanmasıve kontrolünde de bu sistemlerin veri tabanından faydalanılmaktadır.Günümüzde pek çok firma, bu sistemleri kullanma çabası içindedir. Planlama,kaynak israfını önlemek amacıyla kullanılan yöntemlerden birisidir. Bukaynakların, günümüzde en önemlileri zaman ve bilgidir. MRP II sistemleri de,doğru kullanıldıkları takdirde doğrudan bu iki önemli kaynağın israfınıönlemekte etkili olurken, dolaylı olarak da, işgücü, sermaye, hammaddekaynakları israfını önlemektedir. Bu da, müşteriye, istediği kalitede mal vehizmeti, istediği zamanda, uygun fiyata sunmak anlamına gelmektedir.Birçok sektörde kullanılabilen MRPII sisteminin, konfeksiyon sektöründekullanılan yazılımlarından biri de EDS (Enformasyon Destek Sistemi)'dir.Bu çalışmada ilk olarak üretim, üretim sistemleri, MRP(Malzeme İhtiyaçPlanlama), MRPII (Üretim Kaynakları Planlama), konfeksiyon sektörü ve busektörün bilgi sistemlerine olan ihtiyacı, bu sektörde kullanılan değişikyazılımlar anlatılmış ve bu sektörde yaygın olarak kullanılmakta olan EDS(Enformasyon Destek Sistemi) ele alınarak, bir yazılımın bir şirkete getirdiğikolaylıklar, üstünlükler açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Production can be defined as making a difference which increases its valueon a physical object or to transform raw or sub materials to the products byengineers.Production management is stated as combining machines,materials andlabour sources to produce products with determinated quantity which wantedto be certain quality,certain time and possibly with minimum cost. Inproduction management too many systems which MRP, MRPII, ERP areprincipal, are developed.MRPII production management systems which are formed to planactivities in the companies and supply communication between knowledges aredepended on computer nets. In applying this plans and controlling, this database is also used. Today, a lot of firm strive to use this systems. Planning is oneof the methods that is used to prevent source extragance. İn this time mostimportant sources are knowledge and time. If MRPII systems are usedcorrectly; they can be efficent at prevent to use this sources extragance directlyand prevent to waste labour, capital, raw metarial indirectly. That means thatto present ordered product and ordered service to the costumer in ordered timewith suitable cost.One of the software of MRPII system whıch ıs used ın many sector asapparel sector ıs EDS (İnformation Support System)In this project, firstly, production, production systems, MRP(MaterialRequirement Planning), MRPII (Production Resources Planning), apparelsector and the need for knowledge systems of his sector, different softwares thatare used in this sector is explained and by dealing with EDS(InformationSupport System) which is used very common is this sector, how a softwaresupplies facility in working and superiority is tried to be explained.Key Words :1. Material Requirement Planning (MRP), 2. Production Resources Planning(MRPII), 3. Information Support System (EDS) 4. Apparel 5. ProductionİÇİNDEKİLER