Türk ayakkabı sektörünün Avrupa Birliği karşısında rekabet gücü
Turkish footwear sector competitiveness against the European Union
  1. Tez No: 189958
  2. Yazar: SERAP YAZMACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UTKU UTKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ayakkabı Sektörü, Uluslar arası Rekabet Gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük, Footwear Sector, Competitiveness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Günümüzde, iktisadi küreselleşmenin etkisi ile oluşan yeni düzende,dünya ekonomisinde yaşanan hızlı ekonomik, teknolojik ve politik değişimlerülkelerin rekabet gücünde değişimlere yol açmaktadır. Ülkeler rekabetgüçlerini kazanmak, bu gücü koruyup geliştirmek için her geçen gün dahayoğun çaba harcamaktadırlar. Bugün, en gelişmiş ülkeler bile dünyaekonomisinden daha çok pay alabilmek için rekabet güçlerini daha daarttırmanın yollarını aramaktadırlar. Türkiye de, toplumun refah seviyesiniyükseltebilmek ve ekonomik büyümesini hızlandırmak için tüm sektörlerderekabet gücünü arttırmak istemektedir. Türkiye, en önemli ticaripartnerlerinden olan AB karşısındaki rekabet gücünü tüm sektörlerdearttırmaya çalışmaktadır. Bu durum birçok başka sektörde olduğu gibi katmadeğeri ve istihdam potansiyeli yüksek olan ayakkabı sektörü için de geçerlidir.Hem AB, hem de Türkiye imalat sanayinde önemli yere sahip olan ayakkabısektöründe Türkiye'nin AB karşısında rekabet gücünü arttırabilmesi sektörüngeleceği açısından önem arz etmektedir.Çalışma, 1994-2005 yılları arasında Türk ayakkabı sektörünün ABkarşısındaki rekabet gücünü ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın birincibölümünde günümüzde önemi artan uluslararası rekabet gücü kavramı vebunu belirleyen faktörler ile ölçmeye yönelik geliştirilen yöntemleraçıklanmıştır. kinci bölümde Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinin oluşumu,gelişimi ve ticari ilişkileri gümrük birliği çerçevesinde ele alınarakincelenmiştir. Son bölümde ise Türk ayakkabı sektörünün dünya karşısındarekabet gücü ile AB ayakkabı sektörünün dünya karşısındaki rekabet gücününkarşılaştırması yapılmaya çalışılmıştır. Analizlerde Açıklanmış KarşılaştırmalıÜstünlükler Yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre,Gümrük Birliği'nden sonra rekabet gücü azalan Türk ayakkabı sektörü, 2003yılından bu yana AB karşısında global düzeyde rekabet gücüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
Today, in the new world order caused by economic globalisation,technologic and political changes in world economy result in changes in thecompetitiveness of the countries. Everyday, countries intensify their effort togain, develop and protect their power to compete with other countries. Today,even the most developed countries are trying to strengthen their competitivenessin order to enlarge their share in the world economy. Turkey desires to increaseits competitiveness in all sectors in order to rise the welfare level of its peopleand to speed up its ecnomic growth. Turkey endeavors to increase itscompetitiveness against EU, who is one of the most important economicpartners of Turkey, in all sectors. This situation is also valid for footwear sectorwhose value added and employment capacity is high, as well as many others.Whether Turkey will be able to rise its competitiveness in the footwear sectorwhich has an important place in the production industry of both Turkey andEU, plays an crucial role in the future of the sector.The study aims to determine the competitiveness of Turkey?s footwearsector against EU in the global market for the 1994-2005 period. In the first partof this study, the concept of international competitiveness with its increasingimportance, the factors behind it and techniques developed to measure it hasbeen explained. In the second part, establishment and development of therelationship between Turkey and EU and economic relations has been examinedin the framework of Customs Union(CU). In the final section competitiveness ofTurkish footwear sector against the world and competitiveness of the footwearsector in the EU has tried to compared. The analysis is based on revealedcomparative advantage (RCA). The findings of RCA suggest that Turkishfootwear sector which reduced its competitiveness after CU, has revealedcomperative advantage vis-a-vis the EU since 2003.