Tüketicilerin satın alma davranışlarına e-ticaretin etkisi: Türk ayakkabı sektöründe bir araştırma
Purchasing behaviors of consumers e-trade effect: Turkish shoe sector a research
- Tez No: 548220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, E-Ticarette Tüketici Davranışları, Tüketici davranışları
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
E-ticaretin son zamanlarda büyük oranda gelişmesi iş hayatına yeni bir yapı ve işleyiş biçimi getirmiştir. İşletmeler daha çok satış yapmak için e-ticaretin faydalarından yararlanmaya başlamıştır. Bu yolla ürünlerini daha geniş bir alanda müşterilerle buluştura bilmişlerdir. Tüketicilerin zamanda tasarruf ederek alışveriş edebilmeleri onların internet üzerinden alışveriş yapmalarında en önemli etkenlerden biri olmuştur. Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de bu gelişim kendini göstermiştir. Son yıllara bakıldığında ayakkabı sektörünün gelişimi gözler önündedir ve sürekli de gelişmektedir. İnsanların sayısının artması ve yaşam standartlarının iyileşmesi ayakkabıya olan ihtiyacı iki katına çıkarmıştır. Ayakkabı sektörü insan giyiminin vazgeçilmez bir parçasını üretmektedir. Çalışmanın teorik kısmı 5 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümüdür. 2-ci bölümde tüketicilerin satın alma davranışlarına, modellerine, onları etkileyen faktörlere, davranış çeşitlerine ve satın alma karar süreci vb. kavramlara değinilmiştir. 3-cü bölümde e-ticarete, tanımına, gelişimine, türlerine, araçlarına, ödeme yöntemlerine, avantaj ve dezavantajlarına, güvenlik ve karşılaştığı sorunlara değinilmiştir. 4-cü bölümde ayakkabı sektörü ele alınmıştır. Son olarak Türk ayakkabı sektöründe araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The recent development of E-commerce has brought a new form of structure and functioning to the business life. Businesses have begun to take advantage of e-commerce benefits to make more sales. In this way, they have been able to bring their products to customers in a wider area. It is one of the most important factors for consumers to shop on the Internet, saving them in time. As in all other sectors, this development has shown itself in the shoe industry. In recent years, the development of the shoe industry is in front of the eyes and is constantly evolving. The increase in the number of people and the improvement of living standards has doubled the need for footwear. The footwear industry produces an indispensable part of human clothing. The theoretical part of the study consists of 5 chapters. The first part is the introduction. In the second chapter, the purchasing behavior of the consumers, their models, the factors affecting them, the kinds of behaviors and the purchasing decision process and so on. concepts are mentioned. In the third chapter, e-commerce, definition, development, types, tools, payment methods, advantages and disadvantages, security and the problems encountered are addressed. In the 4th section, the footwear sector is discussed. Finally, the Turkish shoe industry has been researched. Keywords E-Commerce, Consumer Behaviours in E-Commerce, Consumer Behaviours