Türkiye'de kalkınma sürecinde bölgesel kalkınma ajansları ve bir uygulama
The role of the regional development agencies within the development process in Turkey and an application
  1. Tez No: 189964
  2. Yazar: EVRİM KOYUNCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHTAP TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma Ajansları, Kalkınma Ajansı, Bölgesel Gelişme, Kalkınma İktisadı, Bölge Ekonomisi, Regional Development Agency, Regional Development, Development Economics, Regional Economyii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Her yerel ekonomi, makro ekonominin bir parçasıdır. Güçlü bir ulusalekonomi ve halkının refahını arzulayan bir ülkenin yetkilileri; ülkelerindekibölgeler arası ekonomik ve kültürel eşitsizliğin üstesinden gelebilmek için,yoğun bir şekilde politikalar üretmek durumundadır. Bu politikalarıuygulamada en etkin araçlardan biri, sektörel ve genel gelişim sorunlarınıtanımlayıp bunların çözümü için çok çeşitli fırsatları seçerek sorunların enetkin şekilde çözümünü sağlayacak projelere dönüştürmeyi amaçlayan,Bölgesel Kalkınma Ajansları olarak adlandırılan organizasyonlardır. KalkınmaAjansları'nın, içinde bulundukları bölgenin doğal ve girişimcilikpotansiyellerini harekete geçirerek bölge ve ülke ekonomisini geliştirmeküzere yaygın bir biçimde kullanıldığı gözlenmektedir. Kaynakların en verimlibir şekilde kullanımına ve bölgedeki kaynakların yine o bölgenin kalkınması vegelişmesi için harekete geçirilmesine olanak sağlayan Kalkınma Ajansları,bölgedeki ekonomiyi canlandırarak bölge halkının gelişme sürecine katılımınıve ortaya çıkan yeniliklerden yararlanmasını sağlamaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde, bölgesel gelişme yaklaşımının temelçerçevesi çizilmiş, bölgesel gelişme ve Bölgesel Kalkınma Ajansları'nıntanımlamaları yapıldıktan sonra bölgesel gelişme politikaları çerçevesindeBölgesel Kalkınma Ajansları incelenmiştir. İkinci bölümde, bölgesel gelişmeteorileri ve bölgesel gelişme politikalarında yaşanan değişim incelenmiş vetüm bu yaklaşımlar çerçevesinde BKA'lar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde,Türkiye'de uygulanan bölgesel gelişme politikaları ele alındıktan sonraTürkiye'de kalkınma politikalarında yeni bir arayış olarak Bölgesel KalkınmaAjansları incelenmiş ve Türkiye'de uygulanabilirliği değerlendirilmiştir.Uygulama çalışması olarak, bir anket çalışması hazırlanmış ve bu uygulama ileAvrupa'daki Bölgesel Kalkınma Ajansları irdelenerek Türkiye'de BölgeselKalkınma Ajanslarının uygulanabilirliği tartışılmıştır.Bu uygulama çalışması ile Türkiye'de kurulması planlanan BölgeselKalkınma Ajanslarının bölgenin sosyo-ekonomik gerçeklerine uygun amaçlarbelirlemeleri, hizmet verecekleri sektörleri doğru seçmeleri ve merkezi ve yerelyönetimlerle tutarlı ekonomi politikaları belirleyerek uygulamaları halinde;kuruldukları bölgelerin gelişiminde, sürdürülebilir kalkınma sürecinde vebölge ekonomisinin güçlenmesinde önemli katkılarda bulunabilecekleriöngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Each regional economy is the part of the overall economies. So, theauthorities of a country, who desire to have a strong national economy andthe welfare of their soceity, should intensively work on creating policies toovercome the economic and cultural imbalance between the regions of theircountries. The organizations named Regional Development Agencies can beone of the most effective example of these policies, that are aiming to identifysectoral and overall development problems, chooses a range of opportunitiesfor their solution and promotes projects which can maximize the solution tothe problems.In the first capter, a general overview has been given regarding theregional development approach. Than the regional development agencieswere examined within the regional development policies, after defining theRegional Development concept and and Regional Development Agencies. Inthe second chapter, the regional development theories and the evolution ofregional development policies have been discussed. In the third chapter,general information has been given regarding the regional developmentpolicies applied in Turkey, and after regional development agenciesquestioned as a policy for regional development, the practicability of regionaldevelopment agencies in Turkey has been examined.To gather information regarding the objectives, qualifications, thestructures e.t.c of RDA?s, a questionnare has been prepared based on thecontents of the publication announced by EURADA, and sent to variousRDA?s in some European countries. Getting useful and detailed informationregarding the RDA examples in Europe was the main purpose of thisapplication study. It is planned to used this information to predict and discussthe availability and applicability of RDA concept in Turkey as a regionaldevelopment policy.