Konaklama işletmelerinde işletme sermayesi (alacak-nakit-stok) yönetiminin işletme karlılığı üzerine etkisi
The Effect of working capital (credit-money-stock) management in encampink managements on profitable of establishment
  1. Tez No: 189973
  2. Yazar: MELAHAT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖCAL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alacak Yönetimi, Nakit Yönetimi, Stok Yönetimi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Dünya turizmindeki gelişmelere paralel olarak Türk turizminde deönemli gelişmeler olmaktadır. Bu gelişimler yönetim fonksiyonlarınıngerçekleştirilmesin yeni değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişikliklerin enönemlisi finans alanında gözlenmektedir.Tez altı bölüm içermektedir.Birinci bölümde konaklama işletmelerinin yönetimi ve finansal yapısıaraştırıldı. Bu bölümde, işletme fonksiyonların yönetiminin ve finansalkaynaklara bağlı işlemlerin başarısından bahsedildi. Böylece konaklamaişletmelerinin yönetimindeki rolleri ve önemleri açıklanmış oldu. Bu bölümünsonunda, finansal yapının süreci açıklandı ve işletme sermayesi yönetiminedeğinildi.İkinci bölümde, konaklama işletmelerinde işletme sermayesi yönetimiaraştırıldı. İlk olarak işletme sermayesi unsurları, finans unsurları ve işletmesermayesi türleri ele alındı. İkinci olarak, optimal işletme sermayesininbelirlenmesi ve bunun işletme sermayesinin karlılığındaki başarısından sözedildi. Üçüncü olarak, işletme sermayesi yönetiminin anlamı olan finansalanalizler (rasyolar) ve bütçeler ele alındı. Daha sonra işletme sermayesiyönetim politikaları araştırıldı.Üçüncü bölümde, işletme sermayesi yönetiminin etkinliğinin başarısındaönemi bir yere sahip olan alacaklardan söz edildi. İşlerin izlenmesinde vedenetlenmesinde etken olan alacakların sınıflandırılması ve tahsilat politikalarıele alındı.Dördüncü bölümde, konaklama işletmelerindeki optimum nakit seviyesibelirlenmesi, para politikaları, nakit yönetim modelleri, döviz piyasaları venakit yönetiminin işletme sermayesi yönetimi üzerindeki etkinliği vurgulandı.Beşinci bölümde, konaklama iletmelerindeki stoklar, satın almakoşulları, stok yönetimi ve işletme sermayesi yönetimi üzerindeki etkisi elealındı.Altıncı bölümde konaklama işletmelerinde işletme sermayesi karlılığıhakkında bir alan araştırması yapıldı.
Özet (Çeviri)
As a parallel to developments in World tourism, there have beensignificant developments in Turkish tourism in recent years. Thesedevelopments have caused new changes in performing the functions ofmanagement. This thesis comprises of six chapters.In the first chapter, the management and financial structure of hotelestablishments have been investigated. In this chapter, it is emphasized that thesuccess of management functions and operations has depended on financialsources. Therefore, their roles and importance in the management of hotelestablishments has been emphasized as well.In the second chapter, working capital management in hotelestablishments has been investigated. Firstly, the elements of working capitaland finance and the kinds of working capital, have been taken into account.Secondly, determination of the optimal working capital, thus achievingproductivity in working capital has been mentioned. Thirdly, the importance ofbudgets and financial analysis (ratios) as a means of management in workingcapital management has been emphasized. Then, working capital managementpolicies have been investigated.In the third chapter, credit management, which has an important placein achieving productivity of working capital management, has been mentioned.Classification of credits which will result an effective monitoring process andauditing of credits within the business and policies of money received, havenbeen taken into accountIn the forth chapter, determination of the optimum amount of cash,money policies, the models of cash management, foreign current markets andthe activity of the cash management to the management of the working capital.In the fifth chapter, stocks in hotel establishments, conditions ofpurchase, the management of stock and the activity of stock management toworking capital management.In the sixth chapter, a field study based on survey has been made aboutachievement of productivity of working capital in hotel establishments.KEY WORDS: 1) Credit Management 2) Money Management 3) StockManagement