Burhaniye'de ki Türk devri eserleri
The monuments of Turkish epoch in Burhaniye
  1. Tez No: 189974
  2. Yazar: ÖZGÜR MEHMET İRKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI ÖNKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Tarihi, Burhaniye, Cami, Osmanlı Mimarisive Sanatı, Duvar Resmi, Art History, Burhaniye, Mosque, Ottoman Art Architecture, Mural Painting
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
18. yüzyılın başından itibaren Türk-İslâm karakterini kazanan Burhaniye, Osmanlımimarisi ve sanatının bir parçası olmuştur. Burhaniye ve köylerinde yedi camii, bir minareve bir hamam vardır.Türk dönenimde inşa edilen eserler farklı mimari ve sanatsal özelliklere sahiptir. Ikitip camii plan tipi vardır. Birincisi düz dikdörtgen planlı düz ahşap tavanlı ve dikdörtgenplanlı ve ahşap kubbeyle örtülü. Bu tip camiler 18. yüzyılda en yaygın tip olup geneldekasaba ve mahallelerde tercih edilmiştir. Batılılaşma döneminde bu örnekler duvarresimleri ve kalem işi geometrik ile bitkisel motfiler-C ve S kıvrımlar, kenger motifleriylesüslenmeye başlanmıştır.İkinci tip klasik Osmanlı çağından gelen merkezi planlı camiler olup bu tipte azörnekler olup genelde Batı Anadolu'da görülür. Camiler klasik örnekleri hatırlatsa da binaayrıntılarının nispetlerini kaybetmiştir. Cephelerde, mimari ayrıntılarda ve süslemprogramında Avrupa'dan gelen yeni zevkler -barok, rokoko, neo-klasik görülmektedir. 18.yüzyılıln başından 19. yüzyılın sonuna kadar Osmnalı sanatı Avrupadan etkilendi ancakcami planlarında bir kaç örnek dışında bir değişim olmadı.Osmanlı toplumu sanat ve mimaride zevklerni değiştirmesine rağmen bazı sivilyappılarda kütüphana, sebil ve benzeri gibi, halk ve saray çevresi her zaman klasik İslâmmotifleri ile Avrupa unsurlarının bir arada kullanılmasının tercih etmiştir. Bu yüzdendir kiOsmanlı sanatının son ikiyüz yılı sadece batılı unsurların kopyası değildir aynı zamanda buesnada toplımda meydana gelen değişimleriini sinyallerini de vermektedir.
Özet (Çeviri)
At the beginning of the 18th Burhaniye started having characteristic Turkish-Islamiccity and so the part of the Ottoman Art and Architecture. There are seven mosques, oneminaret and a bath (hamam) in Burhaniye and the vicinity of Burhaniye.Monuments constructing during Turkish epoch have different architectural anddecoration styles. There are two mosques types. The first one is rectangular planned andrectangular planned with wooden cupola mosques. This is the most common type in 18th andbuilding generally in small town and districts, which examples were commencedembellishing the mural painting and `kalemisi? geometric and floral motifs; `C and S` scrolls,acahantus during the westernization of Ottoman art.The second type is centralized planned mosques, coming from the ?Classic age ofOttoman architecture?, however these mosques are too rare and gathered in western Anatolia.Even though the mosques remind of the classic examples, the details of building lost theproportions. In facades, architectural details and adornment programs are seen the new tastes-baroque, rococo, empire style and neo-classic- coming from Europe. From the 18th to theend of the 19th Ottoman art were influenced European artistic tastes, whereas the plans ofmosques did not change except for few examples.Although the society of Ottoman changed the taste of art and architecture, like somecivic examples library, fountains and so on, Society and the milieu of palace always preferredthe mix of the classic Islamic motifs with the European elements -The topic still needsresearch -. That is why that the last second century of the Ottoman art is far from merely thecopy of westerner styles and give signals that the changes that happen in the whole society aswell.