Personel seçim sürecinin etkinliğinde psikoteknik testlerin rolü
The role of phsyicotechnical tests in the effectivity of personnel selection process
  1. Tez No: 189978
  2. Yazar: DEMET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoteknik Yöntem, Personel Seçimi, Psikolojik Testler
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüz işletmelerinin başarısının çalışanların yetkinliğine bağlı olduğutartışılmaz bir gerçektir. İşletmelerinin karşılaştığı en önemli sorunlardan birinitelikli eleman bulmak, bu kişileri işletmede tutabilmek ve görevle personelarasındaki iş uyumunu sağlamaktır. Çalışanların başarısı ise öncelikle işletmedeuygun işe uygun eleman seçimiyle mümkündür.Ön eleme aşamasından işe yerleştirme safhasına kadar personel seçimsisteminin tüm aşamalarının bilimsel bulgulara göre düzenlenmesi, psikotekniktest seçim ve değerleme sisteminin oluşturulması ve adayların testler yardımı ileanalizine olanak veren bir sistemin kurulması seçim sürecinde doğru kararlarverilmesine olanak sağlayacaktır. Seçim sürecinin başarıyla yürütülmesi ve enuygun adayın işe alınması, sonuçta kişi-iş uyumunun gerçekleştirilmesi işletmenintemel hedeflerinden birisi olmak zorundadır. Bu hedefe ulaşabilmek için batıülkelerindeki işletmelerin çoğu yeni yaklaşım ve teknikleri uygulamakta, uzunyıllardır psikoteknik yöntemden de geniş biçimde faydalanmaktadırlar.Psikoteknik yöntem, psikoteknik testler yardımı ile belirli amaçlarla kişilerindavranışsal özellik, yetenek ve kişiliklerini analiz etmeye dönük bir bilim dalıdır.İşletmeler tarafından gerçekleştirilen personel seçim sürecinde, sistematikbir yöntemle, adayların bilişsel, fiziksel ve kişilik özelliklerinin ayrıntılı olarakincelenmesi ihtiyacı, özellikle batılı ülkelerde yoğun olarak kullanılan bir yöntemolan psikoteknik yöntemin etkililiğini gündeme getirmiştir. Bu nedenlearaştırmada; psikoteknik yöntemin personel seçim sürecindeki önemi konusundaliteratür taraması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca personel seçim sürecinde kullanılanklasik ve modern seçim yöntemlerinin karşılaştırılması ve aralarındaki ilişkilerdeğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a incontrovertible fact that success of today?s business is dependent onits staff?s competencies. One of the biggest problems that business encounter is tofind a well-qualified employee, to keep them within the business and to establishthe coordination between staff and duty. Success of employees? firstly depends onthe choice of the right employee for the right duty.Organizing all the phases, from pre-elimination to placement, according toscientific evidences, establishing psyschotechnical tests and election systems andgenerating a system which enables the evaluation and analyses of the candidatesaccording to these tests will provide taking correct decisions throughout theelection process. One of the basic goal of a business must be to establish employee-duty harmony which can only be achieved by perfectly carried out election phaseand employing the right candidate. In order to achieve this goal, most of thewestern business carry out new approaches and techniques. For many years thesebusiness also benefit broadly from psychotechnical methods. Psychotechnicalmethod is a branch of science which addressed to analyze one?s behavioralcharacteristics, capabilities and personalities for definite goals by the help of thepsychotechnical tests.Effectiveness of the psychotechnical method, which is a commonly usedmethod by the western business, come to agenda due to necessity of detailedinvestigation of candidates cognitive, physical and personality characteristicsthroughout the candidate election process by a systematic method. Due to that, inthe research, literature scanning is done on the topic of importance of thepsychotechnical method in employee election process. Beside this, the classical andmodern election methods are compared and interrelations are evaluatedthroughout the research.Key World: 1) Psychotechnical Method 2) Personnel Selection3) Psychological Tests