Milli Mücadele'de Kütahya ve çevresindeki savaşlar
The wars in Kutahya and its environs during national struggle
- Tez No: 190044
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele'de Kütahya, Milli Mücadele, Kütahya, KurtuluşSavaşı, Kütahya ve çevresi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Kütahya ili ve çevresi Milli Mücadele yıllarında en önemli çarpışmalarınyaşandığı, bağımsızlık savaşının en önemli safhalarının meydana geldiği bir bölgedir.Mondros Mütarekesi'yle bir bir işgal edilen topraklarımıza silaha sarılarakverilen tepki olan ?Milli Kuvvetler? heyeti Kütahya'da 20 Eylül 1919 yılındaoluşturulmuştur. Bu yıllarda Eskişehir ve Kütahya ili ngilizlerin işgali altında idi.Kütahya Kuva-yı Milliye Teşkilatı'nın kurucularından olan Binbaşı smail Hakkı,Yüzbaşı smet, Yüzbaşı Süleyman ve Mülazım Tahsin Bey, Nüzhet Beyler'inçalışmaları doğrultusunda Kütahya'yı ngiliz işgalinden kurtarmışlardır.Kütahya'da kurulan ?Milli Alay? Kurtuluş Mücadelesi yıllarında önemligörevler üstlenmiştir.15 Mayıs 1919'da zmir'in işgali ile yetinmeyen Yunanlılar,Anadolu'nun içlerine kadar ilerleyerek hem Sevr Antlaşması kararlarını uygulatmakhem de Ankara'ya ulaşıp yeni Türk Hükümetini yok etmek adına işgallerinin şiddetinive genişliğini daha da artırmışlardır.13 Temmuz'da Afyon, 17 Temmuz'da Kütahya ve 19 Temmuz 1921'deEskişehir Yunanlılarca işgal edilmiştir. Yunan Kralı Harp Meclisi'ni Kütahya'datoplayarak ordularını Sakarya'ya doğru harekete geçirmiştir.Sakarya'dan atılan ve yurttan tamamen atılması ise 30 Ağustos 1922Başkomutan Meydan Muharebesi ile gerçekleşen yeni bir vatan kuran önemliçarpışmalar Dumlupınar, Çiğiltepe, Zafertepe, Çalköy gibi mevkilerde cereyan etmiştir.Ayrıca, Kütahya ilinin ve çevresi halkının Milli Mücadele'deki rolünün bilimselolarak araştırılıp, arşiv belgelerine dayanarak, yakın tarihimizin daha iyi anlaşılmasınakatkıda bulunacaktır. Kütahya ilinin ve çevresi halkının Milli Mücadele'deki rolününetleştirecektir.
Özet (Çeviri)
Kütahya City and its environs is a region where the most importantskirmishes has been suffered during the National Struggle periods and thus the turningpoint of the independence war.The committee of ?National Corps? which was a reaction against theinvasions occurred by means of Mondros Armistice has been organized in Kütahya on20 September 1919. In these years Eskişehir and Kütahya was under the Britishoccupation. Kütahya has been independent thanks to the endeavors of MajorCommander smail Hakkı, Captain smet, captain Süleyman, Lieutenants Tahsin andNüzhet Bey who were the founders of National Corps.The ?National Regiment? which was founded in Kütahya have undertakenvery significant missions during the Salvation war. The Greeks who were not satisfiedwith the invasion of zmir on 15 May 1919 have strengthen their invasions in order bothto implement Sevres Agreement and to destroy Turkish Government by arriving toAnkara.Greeks has invaded Afyon on 13 July, Kütahya on 17 July and Eskişehir on19 July 1921. Greek King convened the War Committee in Kütahya and directed hisarmies towards Sakarya.The most important wars and clashes have been experienced in Dumlupınar,Çiğiltepe, Zafertepe, Çalköy which led to throw away the enemies from Sakarya and therest of the homeland by means of Chief-Commander Battle on 30 August 1922.At the same time, the role of peoples of Kütahya and its environs will beanalyzed depending upon the archive documents pertaining with our near history in thisstudy and these peoples? roles in National Struggle will be make clear.Keywords :Kutahya during the National Struggle, National Struggle, Kutahya, TheTurkish war of Independence, Kutahya and environs.