Hüsn ü Aşk'taki yolculuk sürecinin insanın olgunlaşmasına etkisi
Effects of journey of progression on human being's maturation in Hüsn ü Aşk
- Tez No: 190080
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yolculuk, olgunlaşma, anlam katmanları, Journey, maturation, meaning levels
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Edebiyatımızda, Divan edebiyatı nazım biçimlerinden olan mesnevi türünde, 11. yy'dan19.yy'la kadar pek çok örnek verilmiştir. Şeyh Gâlib'in 1782 yılında kaleme aldığı Hüsn üAşk, bu türün en önemli örneklerindendir. Bu eser, Klasik mesnevi türünden üslûbu vekonunun anlatılışıyla ayrılmaktadır. Özgün bir yapıya sahip olan eserde semboller önemli yertutar. Eser ?romans? olarak adlandırılan aşk hikâyeleri grubuna girer. Ancak sembolikifadelerle ortaya çıkan bir başka hikâyeye göre eser dinû- tasavvufû bir niteliğe de sahiptir.Çalışmamızda Hüsn ü Aşk adlı mesnevinin dikkat çeken öğelerinin ön planaçıkarılmasına çalışılmıştır. Asıl hedefimiz bu öğelerden yola çıkarak, yolculuk kavramını vebu kavramın olgunlaşma üzerindeki etkilerini göstermektir. Eser, Sebk-i Hindû üslûbundankaynaklanan çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle birden çok anlamı ve hikayeyibünyesinde taşımaktadır. Tespit edilen katmanlar ışığında konu açıklanmaya çalışılmıştır. Buçalışmada ana konu dışında, hikâye dışı unsurlar, tardiyyeler, betimlemeler üzerinde dedurulmuştur.Hüsn ü Aşk, bir yolculuğun hikâyesidir. Bu yolculuk esnasında hikâyenin kahramanı(Aşk), algılayış sistemini değiştiren birçok engelle karşılaşır. Bu değişimler, kahramanınolgunlaşmasını sağlar. Yolculuk, aşkın hayatıyla sembolleştirilir ve her katmanda farklı biranlam kazanır. Yine temel alınan katmanlara göre, hikâyede olgunlaşan ve olgunlaşma olgusuda değişir.
Özet (Çeviri)
In our literary, from 11th century to 19th century, there have been a lot ofworks of art named Mesnevi which is a member of the poem styles in ClassicalTurkish Literature (Divan Literature). Hüsn ü Aşk, which Şeyh Gâlib wrote in 1782,is one of the most important mesnevi poems. Hüsn ü Aşk is splits from classicalMesnevi types as style and introducing exposition. The symbols are important part ofthis Work of Art whose has spesific structure. This Work of Art belongs to group oflove stories that are known as ?romance?. But according to an another tale whichemerges with symbolic explanations, this Work of Art has religious-sufist attribuion.In our work, we have to tried to show the remarkable components of Mesneviwhich has named Hüsn ü Aşk. Our main aim is to expound the theme of journey andeffects of this theme on human being?s maturation with these components. Owningto Sebk-i Hindû style, this Work of Art has many structure of different meaninglevels. Therefore, it involves more than one meaning and story in it?s edifice. Thesubject has been tried to expound with the meaning levels which has established. Inthis study; not only main topic but also elements out of story, tardiyye?s anddescriptions has been researched.Hüsn ü Aşk is the story of a journey. During the journey, Aşk, the hero of thetale, faces with a lof of obstacles which changed his mentality. These variation getsAşk?s maturation. The journey is symbolised with Aşk?s life and acquires differentmeanings in every level. Maturation concept and individual who have get maturechanges according to main meaning levels.