Policies of Turkish Radio Television corporation (TRT): The case of the directorate of documentary programs
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) politikaları: Belgesel programlar müdürlüğü örneği
  1. Tez No: 190115
  2. Yazar: TÜLÜN SEYHAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET GÜRATA, Y.DOÇ.DR. AYKAN ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Belgesel, KamuYayıncılığı Politikaları, Televizyon, Medya Etnografi, Turkish Radio Television Corporation, Documentary, PublicBroadcasting Policy, Television, Media Ethnography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)'nun , BelgeselProgramlar Müdürlüğü (BPM) politikalarını tarihsel olarak incelemektir.Türkiye'de kamu yayıncılığının özel bir alanıyla ilgili yapılmış çok az sayıdaaraştırmanın olmasından dolayı, bu alana katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.Çalışma boyunca, tarihsel koşullar, yapısal unsurlar, yayıncılık politikaları,ülkenin kamu yayıncılığının koşulları, medya çalışmalarında bireylerin rolü vekullanılan araştırma yöntemleri göz önünde bulunduruldu. Ayrıca, farklı zamandilimlerine göre; hükümet politikaları ve askeri, yasal, ekonomik, kültürelpolitikalarla, kurumsal mekanizmadan ve kişilerin pratiklerinden doğanpolitikalar da belirtilmiştir.Bu çalışmada veri toplama yöntemleri olarak belgesel araştırma, gözlem,görüşme ve internet araştırmasından faydalanıldı. Analiz yöntemleri olarak datarihsel, literatür ve yorumlayıcı yöntemler kullanıldı.Medya çalışmalarının analizinde, bireylerin rollerinin göz ardı edildiğineçalışmada dikkat çekilmiştir. Özellikle Türkiye'de medya üzerine yapılanaraştırmalarda genel olarak etnografik yöntemlerden, alan araştırmasından veyorumlayıcı analiz yaklaşımlarından faydalanılmamaktadır. Belgesel ProgramlarMüdürlüğü'nün politikalarını analiz ederken, bu politikaların şekillenmesindeyapısal etkilerin dışında bireylerin/aktörlerin de rollerinin olduğu savlanmıştır.Bunlara ek olarak, Türkiye'de medya, özellikle de televizyon çalışmalarında, alançalışması yürüterek, etnografik yöntemlerden faydalanarak, yorumlayıcı analizebaşvurarak birey düzeyinde analiz yapılmasına gerek olduğu ileri sürülmüştür.Son olarak, Belgesel Programlar Müdürlüğü politikalarının büyük orandaTürkiye'deki kamu yayıncılığı anlayışının etkisi altında olduğu ve BPM'ninkamu yararına hizmet edebilmesi için kurumsal politikaların geliştirilmesineihtiyaç olduğu iddia edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine historically the policies of theDirectorate of Documentary Programs (DDP) of the Turkish Radio TelevisionCorporation (TRT). Since there is very little research about particular sphere ofthe public service broadcasting in Turkey it is aimed to contribute to this area ofstudy.In the course of the study, historical conditions, structural factors, broadcastingpolicies, the conditions of public broadcasting of a country, and the role ofindividuals and the research methods applied in media studies were taken intoconsideration. Furthermore, governmental, military, lawful, economic, culturalpolicies, and policies emerging from the institutional mechanisms, and practicesof individuals are illustrated regarding the different time periods.In this study, documentary research, observation, interview, and internetresearch were used as data gathering methods. Literature analysis, historicalanalysis and interpretative analysis were employed as methods of analysis.It is mentioned that the role of individuals in the analysis of media studies is notpaid much attention, additionally, especially in Turkey, research conductedabout media generally ignores the methods of ethnography, field research andinterpretative analysis. In analyzing the policies of DDP, it is asserted that exceptfor the structural effects, individuals/actors have also roles in shaping thesepolicies. Furthermore, to examine the media, particularly television policies, it ismaintained that there is a need to carry out analysis at the individual level by thehelp of conducting field research, applying methods of ethnography, andinterpretative analysis in Turkey. Finally, it is claimed that to a large extend DDPhave been under the effects of public broadcasting notion of Turkey, and there isa need for improving the institutional policies for the DDP to serve the publicinterest.