Popüler kültür ekseninde dönüşen müzik programları: TRT örneği
Transforming music programs in the axis of popular culture: The TRT case
- Tez No: 669540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİ TUĞBAN YABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Medya, Baudrillard, TRT, Popüler Kültür, Music, Media, Baudrillard, TRT, Popular Culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Müzik doğduğu ilk andan itibaren, kültürel öğelerin ve toplumsal değişimlerin de etkisiyle pek çok safhadan geçerek bulunduğu konuma ulaşmıştır. Türkiye'de de müzik pek çok farklı kültürden etkilenerek dönüşüme uğramıştır. Özellikle devlet politikalarının da kültürel öğeler gibi müzik üzerinde dikkate değer bir etkisinin olduğunun ifade edilmesi önemlidir. Bu tez çalışması, Jean Baudrillard'ın medya teorileri bağlamında popüler kültürün etkisindeki TRT'de yayınlanan Türk sanat müziği programlarının analizini içermektedir. TRT'nin kuruluşundan günümüze kadar TRT'de yayınlanan Türk sanat müziği programlarına odaklanılan ve tarihsel süreçte yaşanan dinamikler çerçevesinde şekillenen programlar içerik analizi yöntemi ile ele alınarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Music has become what it is today by going through many phases with the effects of cultural elements and social changes, since the very first moment of its birth. Similarly, the music in Turkey has also influenced by various cultures in its growth. It is important to note that especially state policies have had a remarkable effect on music, as well as cultural elements. This thesis study analyzes popular culture affected Turkish classical music programs broadcasted on TRT in the context of Jean Baudrillard's media theories. In this manner, the programs, which are shaped within the framework of the dynamics experienced in the historical process and are focused on Turkish classical music programs broadcasted on TRT since its establishment, are examined by using the method of content analysis.