37 numaralı Ayntâb Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi H.1098-1100/M.1686-1689 (s.1-97)
The transcription and evaluation 37 number of Ayntâb Şer'i̇yye (Regi̇li̇on Affai̇rs) Regi̇ster/record H.1098-1100/M.1686-1689(s.1-97)
  1. Tez No: 369295
  2. Yazar: LEYLA KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇELİKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayntab, Şerٔiyye Sicili, İ 'lâm, Kassâm, Hüccet, Vakfiy, Ayntab, Şer'iyye Records, İ'lâm, Kassâm, Hüccet, charter of a waqf
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Hicri H.1098-1100/M.1686-1688 tarihli, 37 Numaralı Ayntab Şerٔiyye Sicili toplam 196 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, şerٔiyye sicilinin 1-97 sayfasının transkripsiyonu yapılmıştır. Sicilde, Miladi 1686–1688 yıllarında Osmanlı Devleti'nde meydana gelen siyasi, idari, askeri, iktisadi ve sosyal olayların kaydedilmiştir. Bu olaylar; bürokrasi, dini hayat, müslim-gayr-i müslim ilişkileri, kültürel konular, idareciler ve görevlerinden bahsetmektedir. Ayrıca alacak-verecek, veraset, cinayet gibi hukuki problemler de bu sicile kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The 37 number records of Ayntab Şer'iyye which is between LC 1098-1100 (1686-1689 AD) years consists of 196 pages. In this study, 1-97 pages of Şer'iyye records were transcribed. In the records from 1712-1713 AD, That in the Ottoman States occured events which included politics, administrative, military, economic and social situations were recorded. This events mention about religious life, muslim and non-muslism relationships, cultural issues, administrators and their mission. Additionally judicial problems like will-give, inheritance, murder were registered to this record.