Lise yöneticilerinin kültürel liderlik rollerinin öğretmenlerin iş doyumuna etkisi
The effect of school governors' cultural leadership roles on teachers' satisfaction
  1. Tez No: 190224
  2. Yazar: SÜLEYMAN DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH PAŞA MEMİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel liderlik, ş Doyumu, Cultural leadership, (teachers?) satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı, liselerde görevli yöneticilerin kültürel liderlik rollerinigerçekleştirme düzeyleri ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.Ayrıca, yöneticilerin kültürel liderlik rollerini gerçekleştirme düzeylerinin ve öğretmenlerin işdoyumlarının kıdem, branş, okul türü, cinsiyet, öğrenim durumu ve yaş değişkenlerine görenasıl değiştiği de incelenmiştir.Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Trabzon ili merkez ilçesindebulunan 17 lisede 2004-2005 öğretim yılında görev yapan 61 yönetici ve 454 öğretmendenanket tekniğiyle toplanan veriler SPSS for Windows 10.00 programı kullanılarak analizedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel çözümlenmesi için; frekans ve yüzde, ortalama,standart sapma, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, tek yönlü Varyans analizi,Tukey ve LSD testi, Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, yöneticilerin kültürel liderlik rollerini gerçekleştirmedüzeylerine ilişkin, görev yapılan lise türlerine göre yönetici ve öğretmenlerin kendiaralarında görüş farklılıkları olduğu belirlenmiştir. Yöneticilerin kültürel liderlik rollerinigerçekleştirme düzeylerine ilişkin öğretmen görüşlerini yaş değişkeni etkilerken, kıdem,branş, cinsiyet ve öğrenim durumunun etkili olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin işdoyumlarının özellikle, okulların fiziksel ortamı, okulun amaçlarına katılma fırsatı,yeteneklerini kullanma ve geliştirme boyutunda düşük olduğu, özel liselerde görev yapanöğretmenlerin iş doyum algılarının diğer liselerde görev yapan öğretmenlere göre yüksekolduğu, kıdem, branş, cinsiyet, öğrenim durum ve yaşlarının iş doyumu algılarını etkilemediğibelirlenmiştir. Okul yöneticilerinin kültürel liderlik rollerini gerçekleştirme düzeyleri ileöğretmenlerin iş doyumuna ilişkin görüşleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkininbulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out whether there is relation between schoolgovernors? cultural leadership roles and teachers? satisfaction. The realization levels of schoolgovernors? cultural leadership roles and teachers? satisfaction have been investigated in termsof seniority, branch, school type, educational background, sex and age.In this study, Survey research method has been used. The data have been obtainedfrom sixty-one (61) school governors and four hundred fifty-four (454) teachers that workedin highschools (17) in Trabzon city centre in 2004-2005 school year by questionnairetechnique. The data have been analyzed by using SPSS for Windows 10.00. For data analysis,frequency and percentage, median, standard deviation, Mann-Whitney U test, Kruskal-WallisH test, one-way ANNOVA, Tukey and LSD tests, Spearman-Brown?s Rank-order correlationhave been used.According to research findings, there is a disparity of views between schoolgovernors and teachers on the realization levels of school governors? cultural leadership roles.The views changes according to high school types. The data obtained from teachers indicatesthat the realization levels of school governors? cultural leadership roles aren?t influenced byage, seniority, branch, educational background and sex. It is found out that the level ofteachers? satisfaction is low in terms of especially physical environment of schools, theopportunity to use and improve their skills and setting school aims, and that the level ofteachers? satisfaction who works at private high schools is higher than the level of teachers?satisfaction who works at other high schools. It is also found that the level of teachers?satisfaction who works at private high schools is affacted by seniority, branch, sex,educational background and age. It is also found out that there is a positive relation betweenthe realization level of school governors? cultural leadership roles and the level of students?satisfaction.