İlköğretim okullarının etkili okul özelliklerine sahip olma düzeyleri (Düzce ili örneği)
Degree of primary school's of effective school characteristics: Düzce case
  1. Tez No: 190225
  2. Yazar: VİJDAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKAN ARGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkililik, Etkili Okul, lköğretim Okulu, Effectiveness, Effective school, Primary school
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmada, Düzce merkez ilçede bulunan ilköğretim okullarının,?yönetici?, ?öğretmen?, ?öğrenci?, ?okul programı ve eğitim-öğretim süreci?, ?okulkültürü ve ortamı? ile ?okul çevresi ve veli? boyutlarında etkili okul özelliklerinesahip olma düzeylerini bu okullarda görev yapan öğretmen ve yönetici görüşlerinegöre belirlemek ve okul etkililiğinin katılımcılara ilişkin bazı değişkenlere görefarklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amaçlanmıştır.Bu araştırmanın evrenini 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Düzce ilimerkezinde bulunan ilköğretim okulları ile bu okullarda görev yapan yöneticiler(okul müdürleri ve müdür yardımcıları) ve öğretmenler oluşturmaktadır. Buna göre,Düzce il merkezinde bulunan 26 ilköğretim okulu, bu okullarda görev yapan 48 okulmüdürü ve müdür yardımcısı ile 589 öğretmen araştırma evrenini oluşturmaktadır.Araştırma evren üzerinde yapıldığı için örneklem alma yoluna gidilmemiştir.Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır:1. Yöneticilerin ve öğretmenlerin görüşlerine göre, Düzce ili ilköğretimokullarında etkili okul boyutları yönünden en etkili boyut yönetici boyutuolup, en az etkili bulunan boyutlar ise öğrenci ile okul çevresi ve veliboyutlarıdır.2. Yönetici ve öğretmenlerin, Düzce ili ilköğretim okullarının etkililiğine ilişkingörüşleri arasında etkili okul boyutları açısından anlamlı bir farklılık vardır.3. Yöneticilerin, Düzce ili ilköğretim okullarının etkili okulun öğretmenboyutundaki özelliklerine sahip olma düzeylerine ilişkin görüşlericinsiyetlerine göre farklılık göstermektedir.4. Düzce ili ilköğretim okullarının, etkili okul boyutlarındaki özelliklere sahipolma düzeylerine ilişkin yönetici görüşleri kıdemlerine ve öğrenimdurumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.5. Öğretmenlerin, Düzce ili ilköğretim okullarının etkili okulun okul programıve eğitim-öğretim süreci boyutundaki özelliklerine sahip olma düzeylerineilişkin görüşleri cinsiyetlerine göre farklılık göstermektedir.6. Düzce ili ilköğretim okullarının etkili okulun öğretmen, okul kültürü veortamı ile okul çevresi veli boyutlarındaki özelliklerine sahip olmadüzeylerine ilişkin öğretmen görüşleri kıdemlerine göre farklılıkgöstermektedir.7. Öğretmenlerin, Düzce ili ilköğretim okullarının etkili okulun öğretmen,öğrenci, okul programı ve eğitim-öğretim süreci, okul kültürü ve ortamı ileokul çevresi veli boyutlarındaki özelliklerine sahip olma düzeylerine ilişkingörüşleri öğrenim durumlarına göre farklılık göstermektedir.8. Düzce ili ilköğretim okullarının etkili okulun öğrenci, okul programı veeğitim-öğretim süreci ile okul çevresi veli boyutlarındaki özelliklerine sahipolma düzeylerine ilişkin öğretmen görüşleri branşlarına göre farklılıkgöstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the level of effectiveness of primaryschools in the center county of Düzce region in terms of ?administrator?, ?teacher?,?student?, ?school curriculum and education and instruction process?, ?schoolculture and atmosphere?, and ?school environment and parent? through thereflections of teachers and administrators, and whether the school effectivenessdiffers through some characteristics of the participants.The population of the study is the school administrators and teachers in thecentre county of Düzce?s primary schools in the education year of 2004-2005. Thereare 26 primary schools, 48 school administrators, and 589 teachers working in thecenter county of Düzce. As the study is made on population, it is not required toselect sample.The results of the study are the following:1. According to the administrators and teachers, the primary schools ofDüzce are most effective in administrator dimension, and least effectivein student and school environment and parent dimension.2. There is significant difference between the reflections of administratorsand teachers in terms of the dimensions of characteristics of effectiveschool.3. There is significant difference in the reflections of administratorsthrough the gender of them in terms of the dimension of teacher.4. There is no significant difference in the reflections of administratorsthrough their experience and educational status in terms of the level ofDüzce?s primary schools in having the characteristics of effectiveschool.5. There is significant difference in the reflections of teachers throughtheir genders in terms of the level of primary schools in having thecharacteristics of effective school.6. There is significant difference in the reflections of teachers throughtheir experiences in terms of the level of primary schools in having thecharacteristics of effective school in the teacher, school culture andatmosphere, and school environment and parent dimensions.7. There is significant difference in the reflections of teachers throughtheir educational status in terms of the level of primary schools inhaving the characteristics of effective school in the teacher, student,school curriculum and education and instruction process, school cultureand atmosphere, and school environment and parent dimensions.8. There is significant difference in the reflections of teachers throughtheir branches in terms of the level of primary schools in having thecharacteristics of effective school in the student, school curriculum andeducation and instruction process, and school environment and parentdimensions.