Powerpoint sunu programıyla hazırlanan okuma materyalinin eğitilebilir zihin engelli öğrencilerin okuduğunu anlama becerisi üzerine etkisi
The effect of powerpoint software on educable mentally retarded students' reading comprehension skill
  1. Tez No: 190228
  2. Yazar: AYŞENUR ATİK ÇATAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKAN TEKİNARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: PowerPoint software, educable mentally retarded students, readingcomprehension
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmada Powerpoint sunu programıyla hazırlanan okuma materyalinineğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunu anlama becerisi üzerindekietkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunu anlamabecerilerini geliştirmek amacıyla araştırmacı tarafından bilgisayar yazılımlarındanPowerPoint sunu programında okuma materyali hazırlanmış ve materyal yardımıyladeneklerin okuduğunu anlama düzeylerinin gelişme süreçleri incelenmiştir.Araştırmada tek-denekli araştırma yöntemlerinden, AB modellerinden ABmodeli kullanılmıştır. Araştırmanın deneklerini, M.E.B bağlı bir ilköğretim okulundakaynaştırmadan yararlanan üç zihinsel engelli öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma,başlama düzeyi verisi toplama ve uygulama olmak üzere iki aşamadagerçekleştirilmiştir Başlama düzeyinde ve uygulama sürecinde veri toplamakamacıyla ; ?Okuduğu Kelimeyi Anlama Düzeyi Belirleme Materyali?, ?KelimeKartları?,? Kelimeyi Anlama Veri Kayıt Formu?, ?Cümle Okuma Kartları?,?Cümleyi Anlama Veri Kayıt Formu? ,?Bağımsız Okuma Metinleri? ve ?MetniAnlama Veri Kayıt Formu? hazırlanmış ve kullanılmıştır. Araştırmada, okuduğunuanlama becerisi kelimeyi anlama, cümleyi anlama ve metni anlama alt başlıklarıaltında gruplandırılmış, materyal uygulanmış ve veriler toplanmıştır. Araştırmadatoplanan veriler grafiksel analiz yardımıyla yorumlanmıştır.Elde edilen verilerin ışığında, görselliğin ön planda olduğu materyalöğrencinin kelimeyi, cümleyi ve metni somutlaştırmasını sağlamıştır. Materyalin buözelliği okunan kelime, cümle ve metnin daha iyi anlamlandırılmasınıkolaylaştırmıştır. Powerpoint sunu programıyla hazırlanan okuma materyalinineğitim- öğretim ortamında okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek amacıylakullanılmasının yararlı olabileceği, okuma materyalinin ilgi ve dikkat çekiciolmasından dolayı öğrencilerin bireysel eğitimde derse katılımını arttıracağıdüşünülmektedir. Sonuç olarak; Powerpoint sunu programıyla hazırlanan okumamateryalinin okuduğunu anlama becerisini geliştirdiği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Powerpoint Sunu Programı, Eğitilebilir ZihinselEngelli, Okuduğunu Anlama .
Özet (Çeviri)
In this research, reading material prepared with PowerPoint software aimedat determining the effects of reading comprehension skills on educable mentallyretarded students.In the research, a reading material was prepared in PowerPoint among othercomputer softwares in order to develop reading comprehension skill of educablementally retarded students and with the aid of reading material subjects?improvement processes of reading comprehension levels was examined.In this research AB desing model which is one of single-subject designmodel of AB desing models was used. Subjects in the research were 3 educablementally retarded children attending one of the state primary school and beingdependent on integration education. The research was carried out in two levelsincluding start-level data collection and application level. In start-level andapplication level in order to get data a material determining the level ofunderstanding the read vocabulary item, vocabulary cards, a means determining thelevel of understanding the read vocabulary item, sentence reading cards, a materialdetermining the level of understanding the read sentence, individual reading texts, ameans determining the level of understanding the read text were prepared and used.In this research reading comprehension skill, understanding vocabulary,understanding sentence and text were conducted under these sub-headings. Datacollected were interpreted with graphical analysis.In the light of the very data, the material that the visuality is essential makesthe student concretize the word, sentence and the text. The very property of thematerial simplified the interpretation of the word, sentence and the text read. It isthought that the use of the reading material prepared with PowerPoint in order toimprove the reading comprehension skills in the learning environment may be useful.Besides it is also thought that it will increase the participation of the students in thespecial education due to the outstanding reading material. Consequently, it wasdetermined that reading material prepared with Power Point improves the veryreading comprehension skill.