Marka ve marka sadakati: Üniversite öğrencilerinin kot pantolon marka tercihleri ve marka sadakatleri ile ilgili bir araştırma
Brand and brand loyalty: An investigation about university students'jean choices and brand loyalty
- Tez No: 190229
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RUZİYE COP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Tercihi, Marka Sadakati, FaktörAnalizi, Kümeleme Analizi, Brand, Brand Choice, Brand Loyalty, Factor Analysis, ClusterAnalysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, günümüzde oldukça önemli bir halegelen marka ve marka sadakati kavramları ile ilgili ayrıntılı olarak kuramsalaçıklamalar yapılmış ve marka sadakati konusunda literatür içerisinde yapılançalışmalara yer verilmiştir.Yapılan araştırmada, üniversite öğrencilerinin kot pantolon marka tercihlerive marka sadakatleri belirlenmeye çalışılmıştır. Üniversite öğrencilerine ait cinsiyet,yaş, öğrenim gördükleri fakülte/yüksekokul, ailelerinin gelir özellikleri, ailelerininoturdukları yerleşim birimi, ailelerinin ikamet ettikleri coğrafik bölge ve ailereislerinin meslek özellikleri gibi bazı demografik özelliklerine göre, üniversiteöğrencilerinin kot pantolon marka tercihlerinin ve marka sadakatlerinin farklılaşıpfarklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırma, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2005-2006 bahardönemindeki Bolu ili Gölköy ve Şehir kampüslerindeki öğrenciler arasından,tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 500 üniversite öğrencisi üzerindegerçekleştirilmiştir.Araştırma verilerinin toplanabilmesi için araştırmacı tarafından MarkaTercihi Ölçeği ve Marka Sadakati Ölçeği geliştirilmiş, ayrıca araştırmaya katılanöğrencilere ait demografik özellikleri ve kot pantolon markası tercihleriniöğrenebilmek amacıyla Bilgi Formu hazırlanmıştır. Hazırlanan Marka TercihiÖlçeğinde Faktör Analizi, Marka Sadakati Ölçeğinde de Kümeleme Analiziuygulanmıştır. Faktör Analizi sonucunda çıkan faktörlerin, Kümeleme Analizisonucunda da çıkan kümelerin, öğrencilerin demografik özelliklerine göre farklılaşıpfarklılaşmadığının saptanması amacıyla varyans analizleri yapılmıştır. Farklılıklarınortaya çıkması halinde, bu farklılıkların hangi iki grup değişken arasındankaynaklandığının tespiti amacıyla Tukey testleri yapılmıştır. Daha sonra bulgularışığında hem cevaplayıcıların marka tercihleri, hem de marka sadakatleri konusundatartışma, sonuç ve öneriler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master?s thesis study, theoretical explanations about brand and brandloyalty, which became pretty important topic in today?s world, are made, and studiesin the related literature about brand and brand loyalty are discussed.The purpose of the research study was to determine university students? jeanbrand choices and brand loyalties. Specifically, this study investigated whetheruniversity students? jean brand choices and loyalties differ or not depending on thestudents? demographical characteristics such as gender, age, faculty/college whichthey study in, their families? income situations, allocation units of their families,geographical region which their families live in, and occupational characteristics oftheir family heads.This research study was conducted on 500 university students who wererandomly selected among the students of Abant Izzet Baysal University, located inGölköy and city campuses in Bolu, in 2005-2006 Spring semester.In order to collect data, ?Brand Choices Scale? and ?Brand Loyalty Scale?,both developed by the researcher, were used to collect data. Also, in order to learnabout demographical characteristics and jean preferences of the participant students?a ?Personal Information Form? was applied in this study. Factor analysis was used toanalyze the data collected by ?Brand Choices Scale?, and cluster analysis was usedto analyze the data collected by ?Brand Loyalty Scale?. Varyans analysis wereapplied in order to test whether the factors and clusters differ depending on thestudents demographical characteristics. When the differences were found, Tukeytests were used to specifically determine difference between two variables. Then,discussions, results and suggestions were provided according to the findings aboutboth the participants? jean brand choices, brand loyalties.